Amazon podržava Bajdenov predlog o povećanju poreza kompanijama

Biznis 07. apr 202116:551 komentar
Johannes EISELE/AFP

Kompanija Amazon podržava predlog Bajdenove administracije da se povećaju porezi kompanijama kako bi se od toga finansirali infrastrukturni projekti, saopštio je vlasnik Amazona Džef Bezos posle kritika iz Bele kuće, Kongresa i sa društvenih mreža.

„Podržavamo fokus Bajdenove administracije na investicije u američku infrastrukturu. Razumemo da će za to biti potrebni ustupci sa raznih strana i podržavamo povećanje poreza za korporacije“, napisao je Bezos u blogu, prenosi „Glas Amerike“.

Povezane vesti:

Najveći onlajn prodavac u SAD je na meti kritika zbog toga što već godinama plaća jako mali federalni porez ili ga uopšte ne plaća.

Bela kuća nije komentarisala Bezosovu izjavu.

Predsednik SAD Džo Bajden predložio je da se korporativni porezi podignu na 28 odsto sa sadašnjih 21, kao i da se popune rupe u zakonu koje najbogatijima omogućavaju da ne plate porez.

Američki predsednik je rekao da je Amazon jedna od 500 kompanija koje koriste različite rupe u zakonu kako ne bi platile ni cent federalnog poreza na prihode, za razliku od porodica koje plaćaju više od 20 odsto godišnje zarade na ime tog poreza.

Amazon u 2017. i 2018. nije platio federalni porez, a za 2019. je objavio da je dužan 162 miliona dolara, dok je u 2020. porez iznosio 1,835 milijardi dolara.

Bivši predsednik Donald Tramp smanjio je poreze za korporacije sa 35 na 21 odsto, a takođe je obećavao da će pokrenuti infrastrukturne projekte, što se nije desilo.

Američka trgovinska komora je Bajdenov predlog za povećanje poreza nazvala „opasno pogrešnim“ i ocenila da će usporiti ekonomski oporavak i oslabiti američku konkurentnost na globalnom nivou.

Komentari

Vaš komentar