Američka vlada dala uslovnu podršku iskopavanju litijuma u Nevadi

Ekonomija 13. jan 202320:06 12 komentara
nevada litijum
Tanjug/Patrick Donnelly/Center for Biological Diversity via AP

Američko Ministarstvo energetike objavilo je da će australijskoj rudarskoj kompaniji Ajonir (Ioneer Ltd) dati uslovni zajam od 700 miliona dolara za projekat iskopavanja litijuma u Nevadi, s obzirom da SAD tragaju za domaćim izvorom ključne komponente za baterije u električnim vozilima.

Ajonir se nada da će iskopavanja u okrugu Esmeralda početi do 2026. godine, i procenjuje da će količine litijuma sa ove lokacije biti dovoljne za višedecenijsku proizvodnju 400.000 električnih vozila godišnje, dok američka vlada u današnjem saopštenju daje nešto nižu procenu – 370.000.

Zajam demonstrira nameru administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ojača domaći lanac snabdevanja litijumskim baterijama, ubrza elektrifikaciju saobraćajnog sektora u SAD, kao i da smanji zavisnost od fosilnih goriva i stranih snabdevača sirovinama, navodi se u saopštenju.

Predloženom Ajonirovom projektu suprotstavljaju se ekološki aktivisti jer se njime, smatraju oni, ugrožava jedna biljna vrsta, Tijemova heljda (Eriogonum tiehmii), koja uspeva samo u Nevadi, a već je na ivici iščeznuća. Radi njenog opstanka, ekolozi su u prošlosti podizali i tužbe.

U saopštenju Ministarstva energetike navodi se da Ajonirov projekat teži minimizovanju štetnih uticaja na Tijemovu heljdu, i da je dobijanje zajma uslovljeno prethodnom izradom studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Litijum je ključni sastojak baterija koje se najčešće koriste za pogon električnih vozila, ali mnogi inženjeri tragaju za alternativnim sastojcima kako bi se izbeglo rudarenje koje sa sobom vuče krupne posledice po životnu okolnu.

Ajonir se bavi iskopavanjem litijuma. Sedište mu je u Novom južnom Velsu u Australiji, i u Renou u Nevadi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare