Američke Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu

Biznis 01. feb 202323:375 komentara
Pixabay

Američke Federalne rezerve podigle su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena i ona sada iznosi između 4,5 i 4,75 procenata, objavio je Politiko.

Uprkos smirivanju inflacije, Centralna banka je saopštila da će troškovi pozajmljivanja novca nastaviti da rastu, ali odluka da se kamata poveća najmanje od marta prošle godine ukazuje da je situacija sa cenama počela da se smiruje.

„Rast cena je u izvesnoj meri obuzdan, ali je inflacija i dalje povišena“, navodi se u saopštenju Centralne banke posle dvodnevnog sastanka.

Nezaposlenost je i dalje na izuzetno niskom nivou, čak i nakon agresivnog povećanja referentne kamatne stope u protekloj godini, što pothranjuje nadu da će SAD možda moći da izbegnu recesiju, što je ključni cilj predsednika Džoa Bajdena pre izbora naredne godine. To će, međutim, zavisiti od toga koliko će još Centralna banka povećati kamatnu stopu i koliko dugo će je držati na visokim nivoima.

Zvaničnici FED su ranije signalizirali da očekuju da će podići kamatu na oko pet odsto, a da li će se tu zaustaviti zavisiće od toga da li će inflacija nastaviti da pada. U Centralnoj banci pažljivo prate i plate, koje su prošle godine uvećane za oko pet procenata, jer se smatra da inflacija verovatno neće moći da se vrati na cilj od dva odsto bez usporavanja rasta plata.

Ekonomija je rasla 2,9 odsto na godišnjem nivou u poslednja tri prošlogodišnja kvartala, što sugeriše da su SAD i dalje daleko od pada u recesiju, ali bi ekonomski rast mogao da se uspori kako se referentna kamata uvećava. Istraživanje Instituta za upravljanje nabavkama pokazalo je da se proizvodni sektor smanjuje, a da je stambeno tržište mesecima pogođeno visokim stopama hipoteka, iako je tržište rada ostalo otporno.

„Snažno smo posvećeni vraćanju inflacije na zacrtani cilj od dva odsto“, navodi se u saopštenju FED-a.

U SAD je inflacija u decembru prošle godinje bila na godišnjem nivou od šest i po odsto. Rekordni nivo od 9,1 odsto zabeležen je u junu prošle godine i to je bila najviša stopa inflacije u Americi u prethodnih 40 godina.

Komentari

Vaš komentar