Američki Behtel zainteresovan za „Đerdap tri“

Biznis 01. avg 202213:5330 komentara
Tanjug/ Ministarstvo energetike/ Nikola Mladenović

Američka kompanija "Behtel" zainteresovana je da detaljnije sagleda mogućnosti za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, između ostalog i finansiranjem prethodne studije izvodljivosti za projekat reverzibilne hidroelektrane "Đerdap tri", rekao je predsednik ove kompanije Stjuart Džonson na sastanku sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

Na sastanku u Beogradu, kojem je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, bilo je reči o saradnji Srbije i SAD na projektima u oblasti energetike.

Mihajlović je izrazila uverenje da postoje velike mogućnosti za saradnju i u oblasti energetike, posebno kad je reč o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije i prve hibridne reverzibilne hidroelektrane „Đerdap tri“.

Ona je dodala da bi ukupna instalisana snaga mogla da dostigne 2.400 megavata, uz još 400 megavata kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

„Energetska bezbednost je najvažnija tema za sve zemlje u Evropi trenutno, pa i za Srbiju, i zbog nas je važno da napredujemo i u procesu energetske tranzicije i budemo mnogo efikasniji u gradnji novih energetskih kapaciteta“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je ponosna na saradnju sa kompanijom „Behtel“ u prethodnom resoru, kad je u Srbiji započela izgradnja Moravskog koridora, koji će biti najmoderniji i prvi digitalni auto-put u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar