Analiza NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

Biznis 03. feb 202311:497 komentara
Shutterstock

U poslednjih deset godina, dinarska štednja je povećana preko pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara, saopštila je Narodna banka Srbije. Porasla je, navodi NBS i devizna štednja - sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine.

„Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja raste, uz povećanje učešća dugoročnih depozita. Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine, dinarska štednja privremeno se smanjila, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja od juna prošle godine“, navodi NBS u redovnoj polugodišnjoj analizi isplativosti štednje za period od decembra 2012. do decembra 2022. godine.

Pročitajte još:

Analiza je, kako se navodi, jednom potvrdila da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima i u kratkom, i u dugom roku.

„Takvom rezultatu su pogodovali ostvarena i sačuvana makroekonomska stabilnost duži niz godina, odmerene i blagovremeno donete odgovarajuće mere monetarne i fiskalne politike, relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, kao i neoporezivanje dinarske štednje (dok se na kamatu po osnovu devizne štednje plaća porez u iznosu od 15 odsto)“, ističe NBS.

Analiza isplativosti štednje pokazuje, kako navodi centralna banka, da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

„I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana u prošlih deset godina čak je u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima“, ističe NBS.

Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima, objašnjava centralna banka.

„Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda. Drugim rečima, u periodu od deset godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok štednja oročena“, navode u NBS

Komentari

Vaš komentar