APR: Sistem radi nesmetano, podaci nisu bili meta hakerskih napada

Biznis 28. mar 202313:33 komentara
Agencija za privredne registre, APR
N1

Podaci nisu bili meta sajber napada na sajt i server Agencije za privredne registre, saopštio je APR. "Baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene. Sistem danas radi nesmetano", navodi se u saopštenju.

„Internet stranica i veb-server Agencije za privredne registre bili su prethodnih dana na meti distribuiranih napada (Distributed Denial-of-Service-DDoS) usmereninih na ometanje mrežnih usluga Agencije. DDoS napadi imali su za cilj da dovedu do preopterećenosti veb-servera, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije. Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene“, saopštio je APR.

Pročitajte još:

Kako se ističe, počinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali su sajt Agencije, što je prouzrokovalo povremenom slabom funkcionalnošću veb-sajta, imejlova i veb- servisa.

„Agencija je u ponedeljak (27. marta) uspela da odbrani sistem od napada i omogući pristup svim svojim veb-servisima, uz povremene prekide, dok danas sistem radi nesmetano. Tako je putem posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja u ponedeljak dostavljeno 15.500 finansijskih izveštaja, ali je Agencija primila i sve ostale elektronske prijave koje su korisnici uputili putem ostalih veb-servisa Agencije“, naveo je APR.

Agencija za privredne registre je prijavila DDoS napade Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (Nacionalni CERT) i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.