Arsić: Pogrešno investiranje gura Telekom u gubitak, organizacioni kolaps u EPS

Ekonomija 23. dec 202113:12 10 komentara

Ekonomista Milojko Arsić kazao je za N1 da su podaci o poslovanju kompanije Telekom, koje je na konferenciji za novinare iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, "veliki dug" i da je pogrešno investiranje jedan od razloga zbog kog ta kompanija postaje gubitaš.

Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić tvrdi da je u poslednjih pet godina dug Telekoma je utrostručen sa 456 miliona evra na više od milijardu evra. „Ova nekada najuspešnjija srpska firma u poslednih nekoliko meseci je prinuđena da pozajmljuje novac da bi uopšte isplatila zarade zaposlenih. On je pojeo sopstvenu vrednost, zadužen je više nego što vredi zahvaljujući koruptivnom i nestručnom upravljanju SNS kadrova“, istakla je Tepić.

POVEZANE VESTI

Provladini mediji prenose, međutim, da Telekom, kako se navodi, beleži duplo veći profit nego prošle godine. Nije poznato odakle potiču ti podaci jer na sajtu Telekoma nema ni jednog saopštenja. Te podatke prezentovao je direktor Telekoma Vladimir Lučić. „Nama profit raste, ono što već sad vidimo jeste da će kraj godine biti preko 100 miliona evra profit tako da mi svake godine od 2019. imamo veći profit i sad će biti duplo veći nego 2020“, rekao je Lučić 8. decembra za TV Happy.

„Poznato je da je dug Telekoma porastao tokom godina, nisu mi poznati najnoviji podaci. Čuo sam juče podatke koje je Marinika Tepić navela, to je veliki dug. Moguće je i da se ostvari profit koji je naveo direktor Telekoma za ovu godinu od 100 miliona evra, to je takođe moguće, ali je vrlo važno da se spreči rasipanje koje je bilo prethodnih godina“, rekao je Arsić.

Bili smo, kaže, svedoci da je Telekom preplaćivao neke operatere koje je kupovao.

„Da ih je plaćala po višestruko većoj ceni od one tržišne. Imao je verovatno politički nalog da kroz svoje investicije pojača medijsku kontrolu za potrebe aktuelne vlasti“, kazao je.

N1: Da li možemo da govorimo o nekoj vrsti pogrešnog investiranja koje od Telekoma pravi gubitaša?

„To je verovatno jedan od razloga, i drugi primer – čuli smo da plaćamo 500 miliona evra za otkup prava za emitovanje Premijer lige, to je enormni iznos, veći od onog koje su platile mnogo veće zemlje. Preduzeće koje se nalazi u uslovima oštre konkurencije mora da vodi računa o svakom dinaru, i takvo rasipanje može da ugrozi njegovu poziciju“, naglasio je Arsić.

Dodaje da ne zna da li je to sada slučaj, ali…

„Do mene dolaze takve glasine da imaju povremeno problema s likvidnošću, ali ono što je nesporno je da su i dosadašnja rasipanja novca opteretila kompaniju dugovima. Ako se tako nastavi, problemi će biti još veći“, naglašava sagovornik N1.

Energetski kolaps – koliko će koštati građane?

Svi kapaciteti u termoelektranama u Srbiji su na mreži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje struje a elektroenergetski sistem se stabilizuje, kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike. Nekadašnji direktor rudarskog basena „Kolubara“ Slobodan Đerić za Vreme je ocenio da su „glina, prljav ugalj i sneg samo izgovori“ a da je uzrok energetskog kolapsa isključivo nekompetentna uprava.

„Još uvek nije moguće napraviti procene koliko će nas koštati, jer nisu još uvek javno dostupni podaci o poslovanju EPS-a o uvozu energije, o gubicima koje je eventalno ostvario tokom ovih nekoliko dana. To će biti moguće kroz nekih mesec dana, kada budemo raspolagali sa takvim podacima“, kazao je Arsić.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi put da se EPS suočava s problemima.

„Slični problem događali su se u EPS-u krajem 2016. i početkom 2017. i tada je već bilo jasno da su takvi problemi posledica lošeg upravljanja EPS-om. Radi se o neadekvatnom planiranju, neadekvatnoj kadrovskoj policiji, lošoj organizaciji“, kaže.

I dodaje – iznenađujuće je što aktuelna vlast nije preduzimala ništa da te probleme reši. „Još uvek je na čelu EPS-a isti čovek koji je bio i tada, pre pet godina, a u međuvremenu izgleda da je bilo još nekih problema u zastoju“, navodi.

Arsić kaže i da je tačno da postoje realni problemi u pogledu kvaliteta uglja, ali da su oni rešivi. „Ako se pravovremeno pristupi eksploataciji uglja, izvrši pročišćavanje…“, objašnjava.

Odgovornost je vlasti da za pet godina nije preduzela ništa da se poboljša kvalitet upravljanja, ponavlja.

„Videćemo da li će se sada nešto preduzeti, najavljeno je da hoće“, rekao je Arsić.

A ako se nastavi sa ovakvim načinom upravljanja, naglašava, u budućnosti dugovi mogu da porastu toliko da EPS neće moći da reši probleme bez državne pomoći.

„Što se tiče cene struje, mislim da se neće povećavati pre izbora, za privrednike već imamo tržišnu cenu struje nekoliko godina“, izjavio je.

Raste – i inflacija

Govoreći o inflaciji, Arsić kaže da je ona najveća od 2013. godine.

„Prema zvaničnim podacima, cene su porasle u novembru za 7,5 posto u odnosu na isti mesec prošle godine. To je najveće stopa inflacije od 2013. godine. Inflacija se ubrzava i u drugim zemljama, ali je u Srbiji veća, iako se ona ublažava kroz politiku fiksnog kursa, pa čak i zamrzavanja nekih cena. Da nije toga, inflacija bi bila još veća“, naglasio je Arsić.

I u narednim mesecim,a inflacija će nastaviti da raste.

„Inflacija će nastaviti da raste i u narednim mesecima, dugoročnije kretanje zavisiće od mera naše banke, ali i drugih banaka, da li će biti povećane kamatne stope…“, zaključio je Arsić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare