Arsić: Privredni rast Srbije ove godine mogao bi da bude oko dva odsto

Biznis 23. mar 202313:37 8 komentara
Milojko Arsić
N1

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i glavni urednik "Kvartalnog monitora" Milojko Arsić ocenio je danas da bi "rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2023. godini mogao da iznosi oko dva odsto", ali je dodao da su "te procene, za sada, preliminarne i uslovne i mogu da se promene više puta".

Pročitajte još:

„Kao što vidimo kada su u pitanju prognoze od strane međunarodnih finansijskih organizacija i Evropske unije one se menjanju iz meseca u mesec. U jednom trenutku su vrlo pesimistične, kada proradi kineska privreda onda su optimistične. Kada se pojavi neki novi problem ponovo se obaraju prognoze, tako da imamo veliki broj neizvesnih okolnosti. Teško je napraviti neke prognoze iza kojih bi moglo čvrsto da se stane“, rekao je Arsić novinarima uoči promocije 71. broja biltena „Kvartalni monitor“.

On je rekao da je krajem prošle godine u Srbiji, slično kao i u Evropi, „došlo do značajnog usporavanja BDP“.

„U prvoj polovini prošle godine imali smo rast BDP od oko četiri odsto, u drugoj polovini godine rast je iznosio oko 0,7, 0,8 odsto, a u poslednjem kvartalu rast je iznosio samo 0,4 odsto. To se događa i u drugim zemljama Evrope, pri čemu kretanje pokazuje nestabilnost“, rekao je Arsić.

Komentari (8)

Vidi sve komentare