ASNS: Cenu struje subvencionisati sirotinji, a ne korporacijama i tajkunima

Biznis 15. nov 202215:233 komentara
Izvor: asns.rs

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zahteva od Vlade Srbije da neodložno, odmah, donese ciljane mere za pomoć svim porodicama koje žive od minimalne zarade, da se umesto korporacijama i tajkunima, cena struje i energenata subvencioniše sirotinji, kao i da se cene osnovnih potreba drže pod stalnom državnom kontrolom. "Život pretežne Srbije sveo se na puko preživljavanje i presipanje iz šupljeg u prazno, dok se sa druge strane svakodnevno, bestijalno i bezobzirno prezentuje i promoviše bahaćenje kvazi elite i polusveta kao virtuelna slika života u Srbiji", ističe ASNS.

Najveći i osnovni problem ove zemlje je – siromaštvo, ukazala je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata u saopštenju.

Pročitajte još:

„Velike političke i estradne teme stavljaju se u fokus javnosti dok više od polovine građana živi u faktičkom siromaštvu. Prosečna porodica u kojoj dvoje rade jedva da može sebi da obezbedi statističku potrošačku korpu, a oko 700.000 radnika koji primaju minimalnu zaradu ili ostvaruju povremena primanja mogu da kupe samo oko polovine minimalne potrošačke korpe“, navodi se u saopštenju.

ASNS ističe da realna inflacija sa rastom od oko 20 odsto i mesečnim ubrzanjem od skoro dva odsto, bez dodatnog izvesnog povećanja cene struje, dobija karakter spirale i u najvećem delu obezvređuje i statistički rast zarada.

„Stvarni pad kupovne moći u ovoj godini iznosi više od 15 odsto, a radnika koji primaju medijalnu zaradu oko 20 odsto. Porodice koje žive od minimalne zarade duboko su ušle u zonu siromaštva. Posebno su pogođeni penzioneri i mladi na školovanju koji su, osim malog broja koji imaju sreću da se smeste u studentske domove i hrane u studentskim menzama, praktično na ulici jer ne mogu da plaćaju enormno porasle kirije i troškove hrane“, navodi se u saopštenju.

ASNS ističe da se „život pretežne Srbije sveo na puko preživljavanje i presipanje iz šupljeg u prazno“, te poziva Vladu da odmah donese ciljane mere za pomoć svim porodicama koje žive od minimalne zarade, kao i omogući subvencionisanje cene struje i energenata.

Komentari

Vaš komentar