ASNS: Novobogataška manjina se ruga narodu, a trećina stanovnika Srbije na rubu siromaštva

Ekonomija 29. apr 202414:50 22 komentara
Shutterstock Tatiana_Pink

Radnički praznik, 1. maj, obeležavamo zabrinuti za elementarnu egzistenciju naših porodica i neizvesnu i nepredvidivu budućnost, upozorila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

„Rast cena hrane, energenata, i ostalih nužnih civilizacijskih potreba i još uvek velika inflacija u velikoj meri su obesmislili povećanje naših zarada i plata, pa je gotovo trećina stanovnika Srbije na rubu siromaštva, a više od polovine građana jedva preživljava“, ukazuje ASNS.

Sa druge strane, dodaje se u saopštenju – „novobogataška manjina, za koju niko ne zna i, što je posebno zabrinjavajuće ne pita i ne proverava, odakle ‘tolki novci’ promoviše i ruga se narodu svojim stilom života i novom podkulturom Dubaija, Meklarena, vila, bazena i društvenih mreža“.

„Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom o prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu činjenicu da se drštvo nepovratno, nepravedno, neopravdano i zabrinjavajuće raslojava sa svim posledicama koje se ogledaju u sve prisutnom egoizmu, odsustvu svake empatije i solodarnosti, primitivizmu svake vrste, sa jedne strane apatiji, a sa druge sveopštim ‘režanjem’ i nasiljem“, navodi sindikat.

ASNS ukazuje na pogubne posledice liberalizma i zahteva preispitivanje strategija i politika države i prelazak na socijalnu tržišnu privredu, narodni kapitalizam i uspostavljanje pravednijeg društva preraspodelom duštvenog bogatstva, društva jednakih šansi i međugeneracijske solidarnosti „i posebno poštovanja dostojanstva rada i radnika i elementarnih prava zaposlenih na sindkalno udruživanje i delovanje“.

„Prvi korak bi bila reforma poreskog sistema i preraspodela javnih prihoda sa prebogate države na siromašne građane, isplata garantovene minimalne cene rada,regresa i toplog obroka u javnom sektoru, da nedelja bude neradan dan, da se promeni po radnike katastrofalni Zakon o radu, i, pre svega da radnici i njihovi problemi postanu tema za Vladu, Državu i ovo društvo“, ističe ASNS.

ASNS će, dodaje se – kao i uvek, stati uz radnike i svim svojim potencijalom nastaviti da se beskompromisno bori protiv ukidanja sigurnosti posla i prekarnog rada, otvorene i prikrivene težnje da se ukinu ili barem marginalizuju sindikati, sve prisutnog mobinga zaposlenih, malih zarada, i svih drugih brojnih nepravdi i nezakonitosti sa kojim radnici svakodnevno žive i svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima izboriti za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika.

„ASNS poziva sve sindikate i radnike da udružimo snage i da se, kao najveća društvena snaga, izborimo za dostojanstvo rada i dostojan život radnika i naših porodica“, naveo je ovaj sindikat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare