ASNS podneo zahtev o preispitivanju reprezentativnosti Nezavisnosti i SSSS

Ekonomija 03. okt 202313:24 1 komentar
asns.rs

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je podnela zahtev, uz pripadajuće dokaze, za preispitivanje reprezentativnosti UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Od utvrđivanja reprezentativnosti ova dva sindikata prošlo je 18 godina. Zakon o radu kaže da se reprezentativnost preispituje na tri godine, naveo je ASNS u saopštenju.

Povezane vesti

„Reprezentativnost sindikata nije samo sindikalno pitanje. To je društveno pitanje od izuzetnog značaja“, ukazuje se.

Dodaje se da kroz institut socijalnog dijaloga sa državom i poslodavcima, posebno kroz odluke Socijalno-ekonomskog saveta, reprezentativni sindikati bi mogli da budu glas, promoter i zaštitnik interesa sveta rada, posebno što imaju na zakonu zasnovanu mogućnost da presudno utiču na radne, materijalne i socijalne uslove radnika i građana.

„Nažalost, pre svega zaslugom „reprezentativnih“ sindikata, socijalni dijalog i posebno rad Socijalno-ekonomskog saveta, izgubio je svaki kredibilitet, pretvorio se u karikaturu i obesmislio i samu ideju socijalnog dijaloga“, smatraju iz ASNS.

Ističu da je „najbolji primer za to nedavno utvrđivanje minimalne zarade“.

„Ne želeći da saučestvujemo u ovakvom interesnom radu ‘reprezentativnih’ sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zahteva da se sprovede javan, nepristrasan i na zakonu zasnovan postupak utvrđivanja reprezentativnosti, uz puni nadzor i posebnu odgovornost Ministarstva, a uz učešće predstavnika ASNS, kao stranke u upravnom postupku“, navodi se.

Prema Zakonu o radu da bi jedan sindikat bio reprezentativan mora da ima 10 odsto članova od ukupnog broja zaposlenih. To znači da je potrebno 236.000 članova.

„Hajde da vidimo ko to ima i da li smo mi iz sindikata ti koji krše i ne poštuju odredbe Zakona o radu koji toliko kritikujemo“, poručuju iz ASNS.