ASNS: Vučić ponizio radnike odbijanjem da nedelja bude neradni dan

Biznis 12. jan 202115:54154 komentara
radnici fabrika privreda
Shutterstock

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja je pokrenula inicijativu da nedelja bude neradni dan, je u saopštenju navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "obesmislio tu inicijativu i ponizio radnike i sindikate".

Vučić je rekao da neće pristati na zahteve da se u Srbiji nedelja proglasi neradnim danom.

„Ne može neradna nedelja. Ne dam. Ko hoće da ne radi nedeljom, nek ide u neke druge zemlje“, naveo je on.

ASNS u saopštenju piše da je Vučić „ponizio i svoje ministre“, koji su formirali radne grupe i „ozbiljno vrednovali inicijativu“.

Sindikat je istakao da se radnici koji rade nedeljom i to bez ikakve naknade, na državne i verske praznike, u tri smene, bore za osnovna civilizacijska prava i dostojanstvo.

„Ta prava im se kroz zakone, politike i postojeću praksu sistematski ukidaju, pa su dovedeni u sistem prekarijata, u kome ne samo da su prepušteni, bez ikakve zaštite, na milost i nemilost poslodavca, već im se ukida i pravo da argumentovano predlažu i traže da nedelja bude neradni dan“, smatra ASNS. koji je naveo da je pokojni patrijarh SPC Irinej podržao inicijativu da se nedeljom ne radi.

„Grandiozni procenti se ne jedu i ne živi se od toga što smo ‘najbolji u Evropi’, potrebno je da radnici u realnosti žive bolji život u kome će moći da kupe punu potrošačku korpu, plate komunalije, školuju decu, ali i da provedu nedelju sa svojom decom, roditeljima i prijateljima“, naveo je ASNS.

Komentari

Vaš komentar