Atanacković: Ograničavanje cena koristi samo NIS-u, pumpama preti zatvaranje

Biznis 29. nov 202217:1535 komentara

Vlada Srbije od februara kontroliše cene benzina i dizela, koje se zamrzavaju na nedeljnom nivou. Benzinske stanice koje se snabdevaju većim količinama goriva su zbog nepredvidivih cena, od petka-do petka, u velikom problemu, a situaciju otežava i trgovačka marža od sedam dinara. Mnogima se više ne isplati da rade pa su zatvorili pumpe, upozoravaju iz Unije poslodavaca Srbije, a ukoliko se nešto ne promeni, poručuju da će se taj trend u maloprodaji ubrzano nastaviti.

„Povezivati cenu barela nafte na berzi sa cenom derivata kod nas nema nikakve veze i s tim se ne treba zamarati. Bez obzira da li cena bude manja ili veća, kod nas se na neki čudan način formiraju cene na pumpama“, rekao je za N1 predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

On ističe da su brojne benzinske pumpe došle u situaciju da su nabavljale derivate, posebno dizel, po cenama koje su bile značajno više nego što danas moraju da prodaju „po naredbi“.

To je, dodaje, izazvale ogromne gubitke na svim pumpama, osim na NIS-ovim.

Atanacković kaže da od ovakvih neočekivanih smanjenja i povećanja cena koristi imaju samo NIS i budžet, a da su mnoge pumpe već zatvorene zbog takvog poslovanja i da će tek biti zatvorene.

Komentari

Vaš komentar