Direktor Srbijagasa: Gas će poskupeti makar jednom, možda i dvaput u 2023.

Shutterstock

Gas će ove godine poskupeti makar jednom, a verovatno i dva puta, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, na Kopaonik biznis forumu, rekao da se poskupljenje odnosi i na građane, i na privredu. "Poskupljenja neće biti pre 1. maja, niti će ono biti veće od 10 odsto", rekao je on.

Bajatović je, kao razlog poskupljenja naveo da Srbjagas na domaćem tržištu gas prodaje po znatno nižoj ceni nego što je plaća od dobavljača.

Pročitajte još:

Juče je

Da će „niske cene energenata u Srbiji“ morati da se povećaju, a energetski sektor transformiše, najavio je juče na Kopaonik biznis forumu i šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond, sa kojim Srbija ima sklopljen stendbaj aranžman, od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo već uračunatog januarskog poskupljenja, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024.

Ovo stoji u dokumentu koji je objavio MMF po odobravanju dvogodišnjieg stend-baj aranžmana vrednog 2,4 milijarde evra.

Podsetimo, kao što je portal N1 već pisao, uvećanje cene gasa bi, prema MMF, u svakom koraku trebalo da bude „bar“ 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

Tome u prilog govori i izajava Bajatovića novinarima na Kopaonik biznis forumu kada je rekao da poskupljenja gasa neće biti pre 1. maja, niti će biti veće od 10 odsto, ogradivši se da je to – računica Srbijagasa.

Generalni direktor Srbijagasa danas je naveo da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što, kako je istakao – nije dovoljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare