Balkanska bezbednosna mreža: Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara

Ilustracija / Ministarstvo odbrane

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, iznos ugovorenih nabavki naveden je u izveštaju o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 zemljom.

„Podaci nisu precizirani kada se radi o delu iznosa tih ugovora namenski za VS, ali relevantni su za procenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namene i u toj listi je praktično svo naoružanje i vojna oprema“, navodi se u tekstu portala.

Portal dodaje da su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100 procentnom vlasništvu Jugoimpor-SDPR. Indirektno, to su takodje nabavke za VS jer, na primer, borbena vozila Lazar 3 i Miloš koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno oslanjanje.

„Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija od koje su naručena četiri borbena helikoptera Mi-35M, tri transportna Mi-17V-5, dve baterije sistema protivvazdušne odbrane Pancir-S1M, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje“, dodaje se.

U tekstu se podseća da je praksa u velikim poslovima da se deo novca daje kao avans, ali nije javni podatak koliko je plaćeno Rusiji za naoružanje koje se sada ne može dobiti zbog medjunarodnih sankcija i blokade ruske privrede.

„Svakako, radi se o velikim previdu i nesmotrenosti da se ugovara nabavka tehnike sa zemljom koja se pripremala za rat i podrazumevamo da je obaveštajni rad Srbije obezbedio pravovremene i tačne informacije o prilikama na istoku“, navodi portal.

Podseća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivvazdušne odbrane.

„Od Erbasa je naručeno deset višenamenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016. sa kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje sa velikim udelom uvoznih agregata i uredjaja“, dodaje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare