Balkanska bezbednosna mreža: Srpska artiljerija i rakete tražena roba u svetu

Biznis 01. avg 202111:5817 komentara
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

Srbija je prošle godine izvezla 1.525 artiljerijskih raketa, 72 artiljerijskih oruđa i 10 oklopnih borbenih vozila prema izveštaju koji je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (MTT) dostavilo ovog meseca OEBS-u, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, glavna tržišta Srbije bila su Kipar, Grčka, Turska, UAE, Saudijska Arabija, Jermenija, SAD i Izrael.

„Teško naoružanje – artiljerijska orudja i borbena vozila izvezena su na Kipar. Radi se o nastavku posla koji je realizuje od 2019. koji obuhvata divizion samohodnih artiljerijskih sistema Nora-B52 kalibra 155 milimetra, artiljerijska komandna i izvidjačka borbena vozila Miloš i pripadajuća logistička vozila. U izveštaju za 2019. navedeno je da je izvezeno 12 artiljerijskih sistema i četiri borbena vozila“, navodi se u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

Na izvoznoj listi je 60 artiljerijskih orudja za Ugandu, a prema izvorima tog portala to su minobacači kalibra 120 milimetara.

„Iz Srbije je izvezeno je 1.500 artiljerijskih raketa u Tursku i 25 u Grčku. Iako je po količini grčki posao skroman, on je ove godine prerastao u ekonomski i politički važan posao jer je beogradska firma EDePro ugovorila izvoz velike količine raketa G-2000 kalibra 122 mm dometa 40 kilometara“, dodaje se.

Grčka se odlučila za nabavku raketa za svoje višecevne lansere raketa RM-70, čehoslovački derivat poznatog sovjetskog BM-21 Grad.

„Za Grčku vojsku povećanje dometa uz solidnu preciznost je izuzetno važno jer su lanseri RM-70 većinom razmešteni na ostrvima kao ojačanje za odbranu od potencijalne agresije Turske“, navodi se.

U izveštaju za OEBS se navodi i izvoz čak 9.600 raketa kalibra 107 mm u UAE, u kategoriji izvoza artiljerijskih sitema. Emiraćani su i ranije bili veliki korisnik raketa iz Srbije i prema podacima za 2019. nabavili su 23.705 komada, a godinu dana ranije 14.200 komada.

U listi za rakete i lansere su rakete 122 mm i raketni motori i osim Turske i Grčke tu su i 1.000 komada za Saudijsku Arabiju, 100 za Jermeniju i 10 za Izrael.

„Uzorci koji su otišli na Kakvaz privukli su pažnju medija jer su azerbejdžanske vlasti ukazalo na to da su po položajima njihove vojske padale rakete G-2000“, dodaje se.

Portal dodaje da se na listi izvoza malog naoružanja prema prijavi UN nalazi i 56.218 komada raznog naoružanja, iz nove proizvodnje ali i viškova.

„Sasvim očekivano, tu je i naoružanje koje su gradjani predali državi pod pritiskom zakona o oružju, sa složenom procedurom odobravanja dozvola za posedovanje. Kasnije, to naoružanje posredstvom privatnih firmi odlazi dalje uglavnom u SAD, sudeći po oglasima iz američkih medija i prezentacijama na društvenim mrežama“, dodaje se.

U kategoriji lakog naoružanja ima više od 1.100 teških mitraljeza, devet protivoklopnih sredstava, šest bestrzajnih prudja i više od 4.000 minobacača kalibra 60 milimetra.

Komentari

Vaš komentar