Banka Rusije: Građani ne mogu da kupuju devize, novi uslovi za podizanje novca

Ekonomija 09. mar 202213:15 18 komentara
ruska rublja američki dolar
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Centralna banka Rusije propisala je novu proceduru za podizanje gotovine sa deviznih depozita i računa građana u periodu od 9. marta do 9. septembra 2022. godine. Tako će vlasnici štednih uloga u stranoj valuti moći da podignu do 10.000 američkih dolara u gotovini, a ostatak u rubljama po kursu na dan podizanja novca. Otvaranje novih deviznih računa biće i dalje omogućeno, ali će novac u tom slučaju sa njih moći da se podiže isključivo u rubljama. Takođe, do 9. septembra građani u Rusiji neće moći u bankama da kupuju strani novac, ali će moći devize koje poseduju da zamene za rublje.

„Sva sredstva klijenata na deviznim računima i depozitima su sačuvana i iskazana u valuti depozita. Klijentima je dozvoljeno da podignu do 10.000 američkih dolara u gotovini, a preostala sredstva u rubljama po tržišnom kursu na dan povlačenja“, objavila je danas Banka Rusije.

Pročitajte još:

Banka Rusije ističe da iznosi na skoro 90 odsto deviznih računa kod ruskih banaka ne prelaze 10.000 američkih dolara, odnosno 90 odsto vlasnika deviznih depozita ili računa moći će da primaju sva svoja sredstva u gotovini u stranoj valuti.

„Tokom perioda važenja ove privremene procedure, podizanje gotovine će se vršiti u američkim dolarima, bez obzira na valutu računa. Ostale valute će biti pretvorene u američke dolare po tržišnom kursu na dan povlačenja“, navodi se u saopštenju Banke Rusije.

Strani novac moći će, ističe se, da se podigne na blagajnama banaka.

„Građani mogu da nastave da drže sredstva na deviznim računima ili depozitima. Sva sredstva su sačuvana i iskazana u valuti računa ili depozita. Uslovi korišćenja računa ili depozita ostaju nepromenjeni. Kamata na depozite će se obračunavati kao i obično – u stranoj valuti depozita“, navela je centralna banka Rusije.

Klijentima će, dodaje se, takođe biti omogućeno otvaranje novih deviznih i depozitnih računa.

„Međutim, tokom perioda trajanja privremene procedure za transakcije u stranoj valuti, oni će moći da podižu sredstva samo u rubljama po tržišnom kursu na dan povlačenja“, navela je centralna banka.

Kako se dodaje, u periodu važenja ove privremene procedure, banke neće prodavati gotovinu u stranoj valuti građanima.

„Gotovina u stranoj valuti može se zameniti za rublje u bilo kom trenutku i u bilo kom iznosu. Klijentima svih banaka bez izuzetka je dozvoljeno podizanje sredstava sa svojih deviznih depozita ili računa. Bankama može biti potrebno nekoliko dana da dostave potrebnu količinu gotovine u stranoj valuti određenom odeljenju“, navodi se u saopštenju Banke Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare