Bankrot platforme FTX: Milijarde dolara u hladnom skladištu

Biznis 14. nov 202218:0710 komentara

U zahtevu za bankrot, kompanija za trgovinu kriptovalutama FTX Trading navela je da raspolaže imovinom od 10 milijardi do 50 milijardi dolara, i da ima više od 100 hiljada klijenata. Njen kolaps šokirao je investitore a mnogi misle da bi mogao da ima efekat sličan kolapsu banke Liman braders 2008. godina koji je izazvao globalnu finansijsku krizu.

Američki kongres već istražuje okolnosti pod kojima se dogodio kolaps platforme FTX, čiji su klijenti od petka pokušali da povuku šest milijardi dolara. Rivalska platforma Bajnans koja je najavila da će pomoći u spasavanju FTX-a, odustala je od tog plana.

U okviru istrage, kongresmeni su razgovarali sa brojnim stručnjacima iz te oblasti da bi shvatili šta se dogodilo.

U prvi plan izbilo je pitanje kako je sporna platforma tako brzo narasla?

„I svi mi koji smo u industriji pratili smo šta se dešava sa platfomorm FTX i iskreno bili smo zapanjeni nekim potezima i onom što se događa u njenom radu, jasno nam je bilo o čemu reč. I mnogo toiga je prijavljivano finansijskim inspekcijama, a sada je sve isplivalo na površinu, a očekujem da će svašta još isplivati. Hajde da vidimo kakve mere će preduzeti vlast“, kaže Kejtlin Long, direktorka Kastodija banke.

Potvrdu da su američki finansijski istražitelji pokrenuli istragu dala je policija Bahama gde je bilo sedište kompanije FTX Digital Markets ltd.

Oni su naveli da i sami ispituju da li je bilo nelegalnih radnji u poslovanju platforme a da im u tome pomažu američki stručnjaci u okviru zvanične istrage. Novoimenovani stečajni upravnik rekao je da kompanija saradjuje sa istražnim organima i regulatorima kako bi omogućičla da bude sačuvana imovina svih koji su trgovali preko platforme, svuda u svetu.

U međuvremenu, njen osnivač Sem Benkmen Frajd koji je postao simbol uspeha u trgovini kriptovalutama, demantovao je glasine da je napustio Bahame i da je u Južnoj Americi.

“Pravda je spora i na kraju će biit podignuta optužnica. Posle kolapsa ove platforme mnogo se raspravlja o tome da niko od bankara nije odgovoarao za finansijsku krizu 2008. godine. U ovom slučaju kršenje zakona i prestupi su mnogo jasniji. U finansijskoj industriji mnogima je mesto u zatvoru, zato se s pravom postavlja pitanje da li je će im se suditi zbog toga. Iskreno se nadam da hoće“, kaže Kejtlin Long, direktorka Kastodija banke.

Prema informacijama iz anonimnih izvora koje prenose mediji, sa platforme je od trenutka kadfa je proglašen njen kolaps, nestala miljarda dolara.

Takođe. Benkmen Frajd je prebacio 10 milijardi dolara novca koji su uložili klijenti na svoju kompaniju za trgovanje Alameda Risrč.

Eksperti ponavljaju da slučaj ukazuje na potrebu nove regulative za ovu oblasti

“To je ono što nedostaje ovoj oblasti i ponavljaju se iste greške, nije regulisana, i to je mesto gde kriminalci trguju, mogu da obavljaju svoje plaćeničke poslove, i da se povuku kad hoće“, navodi Kejtlin Long.

Novi problemi iskrsli su nakon što je jedan od američkih istražitelja na tviteru objavio da je sva digitalna imovina premeštena u takozvano hladno skladište, da bi sprečila uočene neovlašćene transakcije.

Hladno skladište je naziv za kriptonovčanik koji nije povezan sa internetom zbog zaštite od hakerskih upada.

Komentari

Vaš komentar