Bebac: Ipak nema opravdanih izostanaka za decu u privatnim vrtićima – roditelj plaća i kad je dete bolesno

Ekonomija 22. sep 202318:19 54 komentara
Shutterstock/Beloborod

Prvobitna odluka, da će Grad Beograd refundirati deset izostanaka deteta u privatnom vrtiću bez opravdanja, promenjena je nakon deset dana, a ta promena, prema navodima roditeljskog portala Bebac, ide na štetu dece koja idu u privatne vrtiće.

Nakon obećanja da će vrtići u Beogradu biti besplatni Grad će ipak oštetiti decu koja idu u privatne vrtiće, piše portal Bebac.

Zašto je tako, pitaju se roditelji koji se osećaju diskriminisano, jer iako Grad refundira punu ekonomsku cenu vrtića opravdane izostanke roditelji delimično plaćaju iz svog džepa.

„Prvobitna odluka, kojom je predviđena refundacija deset izostanaka deteta bez opravdanja, promenjena je nakon deset dana. Prema novoj Odluci, u koju je roditeljski portal Bebac imao uvid, o pravu na naknadu kompletno je izbačen deo u kom se pominje da će Grad refundirati deset neopravdanih izostanaka deteta. Da stvar bude još gora u novoj odluci se ne pominju opravdani izostanci, pa će roditelji iz svog džepa plaćati kada dete bude bolesno ili kada odu na godišnji odmor“, navodi Bebac.

Diskriminisani roditelji beogradskih mališana, kojima od septembra vrtić neće biti besplatan, na dnevnom nivou digitalnim građanskim aktivizmom i angažmanom pokušavaju nadležnima da skrenu pažnju na diskriminisan položaj svoje dece.

„Sve se desilo u minut do dvanaest kada su roditelji već upisali svoju decu u privatne vrtiće i nakon što su već potpisali ugovore sa vrtićima. Roditelji pišu svima, ali niko se ne oglašava povodom odluke“, rekla je za Bebac Irena Marković koja oko sebe okupila roditelje voljne da izvrše pritisak na donosioce odluka.

U okviru grupe koju na društvenoj mreži Facebook ona administrira pokrenuta je i peticija „Za bolje uslove boravka dece u vrtićima u Beogradu i protiv povećanja finansijskih nameta roditeljima novom odlukom grada” čiji je cilj da se izjednače uslovi boravka za svu dece na teritoriji Grada.

Kako se pojašnjava, ovo praktično znači da ukoliko dete u privatnom vrtiću dobije boginje (21 dan odsustva) roditelji će iz svog džepa morati da plate oko 12.600 dinara jer Grad u tom slučaju pokriva svega 50 odsto dnevnog troška po izostanku. Roditelji dece u privatnim vrtićima svakako neće imati besplatan vrtić, a da je ta priča samo bajka osetiće već sa prvim izostankom deteta iz kolektiva.

U privatne vrtiće u Beogradu iz nužde, jer mesta u državnim nema, ide preko 24.000 mališana.

Portal podseća da je privremeno rešenje Grad našao u refundaciji, umesto u izgradnji novih vrtića.

Ovo rešenje brzo je, ali ne i trajno, rešilo velike probleme roditelja čija su deca bila ispod crte državnih vrtića.

Na teritoriji Grada subvencioniše se boravak mališana u 551 privatnom vrtiću, a problemi nekompletne subvencije postoje od samog uvođenja refundacije 2015. godine.

Roditelji su dodatno plaćali kada su im deca bolesna, kada odu na godišnji ili u posetu rodbini. Da će se ovaj problem napokon rešiti ponadali su se kada je početkom godine gradonačelnik Šapić najavio da će sva deca u Beogradu imati besplatne vrtiće.