Beograd na vodi: Očekivani prihodi 140 miliona evra, dobit 25 miliona evra

Biznis 17. avg 202117:227 komentara
Beograd na vodi, belgrade waterfront, panorama,
Izvor: Shutterstock

Kompanija Beograd na vodi danas je saopštila da će njeni prihodi u 2021. godini iznositi više od 140 miliona evra, a očekivana dobit 25 miliona evra.

Ta kompanija, čiji je većinski vlasnik Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a manjinski Vlada Srbije, gradi stambeno-poslovni kompleks na desnoj obali Save u centru Beograda, a oglasila se povodom informacija da je u 2020. godini imala gubitak od skoro 18 miliona evra.

Pročitajte još:

Osnovni prihod kompanije Beograd na vodi, kako je saopšteno, dolazi od prodaje nekretnina. Nedavno je prodat 3.000. stan, a trenutno je u toku izgradnja devet zgrada sa više od 2.000 stambenih jedinica.

„Prihodi od prodaje nekretnina razlikuju se po godinama i zavise od faza projekata, odnosno od trenutka kada su objekti završeni i predati“, ističe se u kompanijskom saopštenju i navodi da su prihodi u 2020. godini, kada je zavšen objekat sa 110 stanova, bili manji za 170 miliona evra nego u 2018. i 2019. godini kada su zavšena tri objekta sa više 878 stanova.

U 2021. godini kompanija Beograd na vodi završava tri objekta sa više od 600 stanova.

Kako je saopšteno, projekti Kula Beograd i Galerija biće dominantni izvori prihoda od 2022. godine nadalje, a prema zvaničnim finansijskim izveštajima za 2020. godinu ukupna poslovna imovina sve tri kompanije – Beograd na vodi, BW Kula i BW Galerija, iznosi više 700 miliona evra i u 2020. godini uvećana je za skoro 200 miliona evra.

„Finansijski izveštaji kompanije Beograd na vodi jasno pokazuju pozitivnu razliku od preko 11 miliona evra od početka projekta. Poslovni plan društva je pre svega razvojni, te se sva slobodna sredstva, odnosno nerasporedjena dobit, ulažu u dalji razvoj projekta“, navodi se u saopštenju kompanije Beograd na vodi.

Istaknuto je da je Beograd na vodi najveće gradilište u regionu, na kome trenutno radi više od 2.300 radnika.

„Reč je o projektu koji je potpuno promenio jedan veliki deo grada Beograda, koji je pozicionirao srpsku prestonicu na mapu prestižnih evropskih lokacija i pokrenuo gradjevinsku industriju, a kroz koji je za samo prvih sedam meseci u ovoj godini izvodjačima i projektantima plaćeno preko 100 miliona evra“, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar