Beogradski sajam dobio posao za EXPO 2027

Ekonomija 17. maj 202416:12 9 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Beogradski sajam biće konsultant preduzeću EXPO 2027 pri organizovanju i realizaciji projekta ove specijalizovane izložbe, objavljeno je na Portalu javnih nabavki. Vrednost trogodišnjeg ugovora je 71,28 miliona dinara sa PDV. Izabran je i poresko-pravni savetnik preduzeća, kroz odvojenu nabavku.

Podsetimo, preduzeće EXPO 2027 d.o.o. objavilo je 25. aprila nabavku „savetodavno-konsultantske usluge u cilju organizovanja i realizacije projekta specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd“, koja se zaključuje na period od tri godine“.

Uslovi su predviđali da zainteresovana firma, da bi dobila ovaj posao, mora da bude član ili da ima ostvarenu saradnju sa međunarodnim organizacijama u oblasti organizovanja sajmova i izložbi i to sa: Međunarodnim biroom za izložbe (BIE) ili sa zvaničnim učesnicima međunarodne izložbe i Međunarodnom unijom sajmova (UFI).

„Dodatni kriterijum je da je privredni subjekt tokom perioda od najviše tri poslednje godina pre isteka roka za podnošenje
ponuda, organizovao ili učestvovao u organizaciji minimum tri međunarodna sajma i/ili izložbi sa najmanje po 30 međunarodnih izlagača po sajmu ili izložbi“, stoji u dokumentaciji.

U danas objavljenoj Odluci o dodeli ugovora Beogradskom sajmu navodi se da je blagovremenu ponudu podnelo samo ovo privredno društvo za priređivanje sajmova i izložbi, dok neblagovremenih – nije bilo.

Ponuda Beogradskog sajma glasi na 59,4 miliona dinara bez PDV, odnosno 71,28 miliona dinara sa PDV.

U obrazloženju se, takođe, navodi i da je procenjena vrednost ove nabavke bila 60 miliona dinara, bez PDV, što nije stajalo u dokumentaciji prilikom objave oglasa.

Komisija za nabavku konstatovala je da je, kako se navodi – ponuđač Beogradski sajam podneo prihvatljivu ponudu.

Poreski savetnik

Na Portalu javnih nabavki objavljeno je i da je preduzeće EXPO 2027 d.o.o. izabralo i pravno-poreskog savetnika.

Ovaj posao dobila je grupa ponuđača koju čine KPMG A.A.S. d.o.o. i KPMG d.o.o. iz Beograda.

Vrednost posla je 3,5 miliona dinara bez PDV, odnosno 4,2 miliona dinara sa PDV.

Kako se navodi u obrazloženju,  preduzeće EXPO 2027 je poziv za podnošenje ponuda uputilo putem Portala javnih nabavki upravo ovim dvema firmama.

Firme su podnele „prihvatljivu ponudu“  u ukupnom iznosu od 3.410.400,2 dinara bez PDV, odnosno 4.092.480,24 dinara sa PDV.

„U skladu sa dokumentacijom o nabavci, narudžbenica se izdaje na procenjenu vrednost, koja iznosi 3,5 miliona dinara bez PDV, odnosno 4,2 miliona dinara sa PDV“, stoji u obrazloženju preduzeća EXPO 2027 d.o.o.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare