Bertolini: Šabac primer lokalnim samoupravama kako se sprovode EU projekti

Biznis 02. avg 202219:13 > 04. avg 2022 21:22 6 komentara
N1

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini ocenio je kako Šabac može da bude primer drugim lokalniim samoupravama u Srbiji kako da se sprovode evropski projekti i ostvaraju rezultati.

„Šabac je u prethodnom periodu pokazao da ima sposobnost da apsorbuje evropska sredstva za važne projekte u svim oblastima koje EU može da podrži. Vidimo da posvećujete pažnju zaštiti životne sredine, ranjiivim kategorijama stanovništa, mladima, civilnom društvu, kao primer lokalne samouprave koja je na pravom putu ka Evropskoj uniji“, rekao je Bertolini tokom posete zapadnoj Srbiji povodom projekata koje je EU podržala u tom kraju.

Sledeći korak je, po ocenui Bertolinija, da se dodatno povećaju kapaciteti Grada Šapca, kako bi mogao da apsorbuje još više sredstava Evropske unije”.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je naveo da je u proteklih 15 godina sa Evropskom unijom, kao partnerom, realizovano oko 30 projekata ukupne vrednosti oko 40 miliona evra, od čega je podrška EU iznosila oko 24 miliona evra bepovratnih sredstava.

Pajić je naveo da je EU bila partner šapcu u trenucima kada je bilo najpotrebnije, prilikom odbrane od poplava, sanacije štetnih posledica, kao i tokom suzbijanja širenja koronavirusa i tako pokazala veliku brigu za građane Šapca.

Bertolini je sa Pajićem poseti radilište na kojem se grade 22 stambena objekta za osetljive grupe stanovništva.

Kroz program Podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, EU će uz finansijsku podršku od više od 620.000 evra doprineti poboljšanju životnih uslova i uključenosti u socijalni i ekonomski život lokalne zajednice kroz izgradnju individualnih stambenih jedinica i primenu aktivnih mera socijalne inkluzije, navedeno je u saopštenju EU info centra.

Onio su posetili i Severozapadnu radnu zonu u tom gradu, koja je proširena i infrastrukturno opremljena uz EU podršku vrednu 710.000 evra. Reč je o najvećoj industrijskoj zoni u Srbiji koja se prostire na 600 hektara i u kojoj posluje 35 kompanija.

Komentari (6)

Vidi sve komentare