Bespovratna finansijska podrška za mala poljoprivredna gazdinstva

Biznis 22. apr 202114:0615 komentara
traktor oranje njiva poljoprivreda
Izvor: N1/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da sa Svetskom bankom (SB) započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, kao i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija.

Za te namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine.

Prvi poziv, koji podržava sektore voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva upravo je objavljen, dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume, a jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000 evra, a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.

Kako je ocenjeno, ono što je dodatni kvalitet ovog projekta je to što će gazdinstva pored bespovratnih sredstava imati i kreditnu podršku uz minimalno sopstveno učešće.

Na ovaj način biće postignut i dodatni vid kontrole jer će sredstva biti dostupna samo za one čija ideja ima perspektivu u daljem razvoju što će procenjivati u resornom Ministarstvu, ali i u bankama koje će odobravati kredite.

Кako je ranije najavio ministar poljoprivrde Branislav Nedimović, sredstva će biti plasirana kroz šemu 50-40-10, odnosno korisnici će moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, dok će 40 odsto finansirati iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta, a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće.

Istaknuto je da je dodatna pogodnost ovog vida podsticaja to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre početka same investicije i nema nikavu prepreku za dalje ulaganje već će novac trošiti po unapred odobrenom projektu.

Ovaj novi način podrške u poljoprivredi pružaće mogućnost poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima za razvoj ali prema uslovima koji se predstavljaju pred njih.

Značajna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu ka životnoj sredini, navedeno je u saopštenju.

Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama.

Prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput evropskih fondova za ruralni razvoj IPARD.

Komentari

Vaš komentar