Bez dogovora: Država frilenserima ponudila otpis kamate i otplatu na 10 godina

Ekonomija 05. feb 202116:31 > 20:46 318 komentara
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na upravo završenom finalnom sastanku Udruženja radnika na internetu sa predstavnicima Vlade Srbije dogovor u vezi sa plaćanjem poreza nije postignut. Država je frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje duga na rate tokom deset godina, rekla je za portal N1 Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu.

„Dali su nam predlog da se otpišu sve kamate i da se obustave svi postupci oko naplate poreza do aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana“, navodi Katarina.

Povezane vesti

Tim izmenama bi bilo predviđeno da frilenseri  otplaćuju i do 10 godina na rate poreze, ali i doprinose koji su za frilensere najsporniji. Sve to za proteklih pet godina i tekuću godinu.

„Rekli su nam da bi nam bili priznati normirani troškovi od 43 odsto. To znači da se na prihodovanih sto evra oduzima 43 evra, dok ostatak od 57 evra predstavlja poresku osnovicu. To se posmatra kao bruto prihod frilensera na koji se obračunava porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO 25,5 odsto i 10,5 odsto doprinosa za zdravstvo“, pojasnila je Katarina.

Ona ističe da udruženje mora da napravi kalkulaciju ponuđenog rešenja.

„Verujemo da su oni to napravili tako da plaćanje ne bude apsolutno nemoguće, pošto je postojeći model naplate baš apsolutno nemoguć. Pretpostavljam da bi ovakvo plaćanje bilo moguće, ali verovatno uz puko preživljavanje“, ukazuje sagovornica portala N1.

Neprihvatljivo rešenje

Predstavnici Udruženja radnika na internetu smatraju da je ovakvo rešenje – neprihvatljivo.

„Smatramo da je takvo rešenje neprihvatljivo, jer jednostavno – nemamo kalkulaciju ispred sebe. Pogotovo zato što i dalje ostaju doprinosi koji su za nas najproblematičniji. Pitaćemo članove udruženja i ostale frilensere, da kažu šta misle o toj ideji“, poručila je Katarina.

Ona je najavila da će država početi da vodi svoju kampanju za prihvatanje ovakvog rešenja.

„U ponedeljak će država opštim javnim pozivom pozvati frilensere da prihvate to rešenje, pa ko se prijavi – prijavi. Sada će oni raditi svoju kampanju za prihvatanje takvog dogovora, a mi ćemo našu“, navela je ona.

Predlog frilensera

Udruženje radnika na internetu predstavnicima države iznelo je svoj predlog.

Naš predlog je da obračun i naplata poreza počnu od 14. oktobra 2020. godine, kada je Poreska uprava Srbije objavila  opšti javni poziv frilenserima. To bi smanjilo administraciju za Poresku upravu, zato što bi svi došli i prijavili svoje prihode, počeli da plaćaju, ne bi bile potrebne nikakve izmene i dopune zakona, već bismo počeli da radimo na Zakonu o fleksibilnim oblicima rada“, istakla je Katarina Pavlović. 

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Po ovom predlogu udruženja, svakom frilenseru, bez obzira na posao koji obavlja, bili bi priznati normirani troškovi (iznos za koji se oduzima od prihoda da bi se dobila poreska osnovica) u najmanjem procentu, od 20 odsto. Stopa poreza bila bi, na bruto prihod, 20 odsto.

„To znači da bi efektivni trošak za svakog frilensera bio 16 odsto. Dakle, na sto prihodovanih evra, državi bi plaćali porez od 16 evra“, navela je Katarina Pavlović.

Prelazno rešenje

Ubrzo po okončanju sastanka Udruženje radnika na internetu oglasilo se saopštenjem u kojem su naveli da predstavnici Vlade nisu usvojili zahteve i argumente udruženja da se problem reši na obostranu korist.
„Otpis kamate, podizanje normiranih troškova sa 20 odsto na 43 odsto i reporgram duga sa najdužim rokom otplate do deset godina je obračun koji bi važio i za buduće prihode sve do donošenja novog zakona koji bi se odnosio na fleksibilne oblike rada, a koji je planiran za kraj ove ili početak naredne godine“, ukazalo je ovo udruženje.
Udruženje, navodi se, smatra ovu ponudu, odnosno predloženo rešenje Vlade – potpuno neprihvatljivim.
„Ne vidimo da su iskazali ni minimum razumevanja za probleme koji su sami izazvali dogogodišnjim nečinjenjem, a potom naprasnim delovanjem Poreske uprave i hajkom na ljude koju su pošteno radili i izdržavali se, dok oni nisu radili ništa. Mi sa našom borbom nećemo i ne možemo stati. Pozivamo sve ljude da iskažu šta misle o predlogu Vlade, na Fejsbuku, u medijima, na protestima, svuda“, navelo je Udruženje najavljujući da će uskoro objaviti naredne korake.

Današnjem sastanku predstavnika frilensera u Vladi Srbije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković, državni sekretar u ministarstvu finansija Slavica Savić, Nenad Paunović iz kabineta ministra finansija i drugi.

Pogledajte izveštaj Filipa Lukića:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare