Bez javnog nadmetanja: Matijević jedini dostavio ponudu za hotel Slavija

Ekonomija 28. nov 202311:34 20 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Iako je više potencijalnih kupaca bilo zainteresovano za kupovinu preduzeća Slavija hoteli, jedino je kompanija Matijević - čiji je osnivač poznati biznismen Petar Matijević - dostavila i ponudu za kupovinu firme u čiju imovinu ulaze hoteli Slavija i Slavija garni na istoimenom trgu u samom centru Beograda, saznaje Biznis.rs.

Visina ponude za sada nije objavljena, ali je poznato da je u javnom pozivu za učestvovanje u privatizaciji Slavija hotela propisano da je početna cena za učešće u javnom nadmetanju 24,9 miliona evra.

Javno nadmetanje danas nije održano pošto je jedino Matijević, čiji su zastupnici prisustvovali otvaranju dokumentacije, dostavio ponudu, prenosi Biznis.rs. 

Nova.rs/Vesna Lalić

U nastavku procedure komisija Ministarstva privrede oceniće da li prihvata ili ne ponudu za privatizaciju jednog od najpoznatijih beogradskih hotela, koji je prošle godine obeležio 60. rođendan.

Ovo je drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik vredne imovine hotelskog preduzeća koje do sada nijednom od početka procesa privatizacije pre 20 godina nije bilo ponuđeno ni na tenderu niti na javnoj aukciji.

Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“ (danas „Slavija Garni“) 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Danas je bilo planirano da budu otvorene ponude, da bi potom usledila licitacija, koja je bila zatvorena za medije.

Povezane vesti:

Svi zainteresovani za učešće u postupku privatizacije Slavija hotela bili su u obavezi da uplate i depozit u iznosu od 2,49 miliona evra.

„Кoverat sa oznakom ‘Ponuda’ otvara se samo ukoliko Кomisija odobri prijavu za učešće. Učesnik čija prijava je odobrena dužan je da prisustvuje otvaranju koverte sa oznakom ‘Ponuda’. U suprotnom, smatraće se da je odustao od svoje ponude i gubi pravo na vraćanje depozita“, stoji u propozicijama postupka privatizacije „Slavija hotela“.

Zastupnici Matijevića bili su jedini koji su prisustvovali otvaranju ponuda, utvrdio je Biznis.rs.

Iako u javnom pozivu za prodaju nisu objavljeni detalji o nekretninama koje poseduje preduzeće Slavija hoteli, uvidom u katastar nepokretnosti može se videti da je na parceli veličine 1.433 kvadrata sa adresom u Ulici Svetog Save 1-9 upisano da je vlasnik zemljišta Republika Srbija, dok pravo korišćenja pripada upravo „Slavija hotelima“.

Generalni direktor kompanije za nekretnine Adventis Real Estate Ervin Pašanović za Biznis.rs početkom novembra je izjavio za naš portal da je prilično siguran da će ozbiljni investitori pokazati interesovanje za Slavija hotele, kao i za Splendid koga je na tržište vratio privatni vlasnik. Pašanović je ocenio i da potencijalni kupci moraju da računaju da će u kapacitete morati da investiraju desetine miliona evra kako bi ih doveli na komercijalno isplativ nivo.

„Samo u ‘Slaviju’ treba uložiti desetine, ako ne i do stotinu miliona evra, zajedno sa kupovnom cenom, kako bi dostigla odgovarajući kvalitet u hotelskoj delatnosti“, procenio je Pašanović u izjavi za Biznis.rs.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare