Bez tendera ili licitacije: Surčin prodao Telekomu svoju kablovsku distribuciju

Biznis 03. jun 202312:32 18 komentara
Telekom Srbija
Izvor: N1

Kablovska distribucija „Surčin“, koji je bio u vlasništvu opštine, bez tendera ili licitacije, kupio je državni Telekom. Prema saznanjima portala Nova.rs, Telekom je po korisniku platio 550 evra bez PDV-a. I taj ugovor označen je kao poslovna tajna.

Opštinska firma, kablovski operater Surčin, pre nego što ga je kupio Telekom, imao je oko 2.000 korisnika. Nakon akvizicije, deo korisnika nije želeo da ostane kod novog kablovskog operatera. Prema saznanjima Nova.rs, čak njih 800 to nije želelo.

Prema Ugovoru o posredovanju, koji je označen kao strogo poverljiv, a u koji je portal imao uvid, direktor Telekoma Vladimir Lučić potpisao je da će za svakog korisnika platiti surčinskom operateru po 550 evra plus PDV.

Kako je prema informacijama Nove, u preduzeću „Surčin“ ostalo 1.200 korisnika, ovo preuzimanje je Telekom koštalo 660.000 evra bez PDV-a.

Ugovorom se Telekom obavezao da ponudi posao svim onim radnicima koji su prethodno bili zaposleni u Kablovskoj distribuciji Surčin, pod istim uslovima koje su imali kod starog poslodavca.

Inače, ukoliko bi jedna strana prevremeno raskinula Ugovor, drugoj bi morala da plati 70.000 evra, u roku od 10 radnih dana.

Telekom je duže vreme bio zainteresovan za kupovinu Kablovske distribucije Surčin, a sve je počelo Pismom o namerama, u junu prošle godine. Kako je u njemu pisalo, cilj Telekoma je bila je akvizicija, odnosno pripajanje dve firme u jednu poslovnu jedinicu, što se na kraju i desilo.

Tada je Telekom za 2.000 korisnika bio spreman da plati oko milion evra.

I to je samo još jedna u nizu kupovina kablovskih operatera od Telekoma.

Još u aprilu 2018. godine, državni Telekom je krenuo u investicionu ekspanziju, kupujući kablovske operatere, čije je cene pokušavao da sakrije, a stručna javnost ocenjivala kao previsoke.

Cena po kojoj je Telekom platio po korisniku surčinskoj kablovskoj distribuciji jasno ukazuje na to koliko je su preplaćeni pojedini ugovori koje je državni Telekom sklapao sa pojedinim firmama, piše Nova.

Tako je, recimo, preuzimanje kablovskog operatera Radijus vektor koštao oko 108 miliona evra, a Avcom oko 12,5.

Opširnije na Nova.rs.