BiH sa Svetskom bankom potpisala ugovor o zajmu od 56 miliona evra

Biznis 08. feb 202114:42 > 14:42
N1

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šefom Kancelarije Svetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrednosti od 56 miliona evra u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća (MSME) za saniranje posledica pandemije koronavirusa.

Ministar Bevanda naglasio je da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omgućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodeli razvojnim bankama u oba entiteta, putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uslove.

Prema njegovim rečima, Federaciji BiH će pripasti 60 odsto tih sredstava, odnosno 33,6 miliona evra, a 40 posto Republici Srpskoj, odnosno 22,4 miliona evra.

Rok otplate je 15 godina, uz pet godina grejs perioda.

Prema ovom ugovoru, projekat će u Federaciji BiH sprovoditi Razvojna banka FBiH i Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta, dok će u Republici Srpskoj projekt sprovoditi Investiciono-razvojna banka (IRB) i Ministarstvo privrede.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, je jačanje sistema javnog zdravstva i pružanja socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Komentari

Vaš komentar