Bivši vlasnik ATP Vojvodina: Kredi agrikol nezakonito upisala hipoteku

Biznis 10. avg 202113:52 > 19:10 komentara
Google street view

Bivši vlasnik novosadskog preduzeća ATP "Vojvodina" Ilija Dević rekao je da je podneo krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika tog preduzeća i drugih lica, jer su omogućili da Kredi agrikol banka upiše hipoteku na objekte koji, kako tvrdi, nisu postojali kada je uzet kredit i time stekne prioritet u naplati potraživanja. U Kredi agrikol banci, za portal N1 navode da zbog propisa ne mogu da komentarišu tvrdnje Devića.

Povezane vesti:

„Kredi agrikol banka je uz pomoć ljudi iz katastra u Novom Sadu, upisala hipoteku na novoizgradjene objekte iako ugovorom o kreditu i založnom izjavom to niti je bilo predvidjeno niti je bilo moguće, jer objekti u vreme potpisivanja ugovora i založne izjave nisu postojali“, naveo je Dević.

Dodao je da su do sada urađena dva veštačenja da se utvrdi na koju je imovinu stavljena hipoteka i utvrđeno je da ona nije mogla biti stavljena na objekte koji tada nisu bili izgrađeni.

Banka je, kako je rekao, septembra 2008. godine, kada je dospeo kredit, pokušala postupak izvršenja, ali je tada sud odbio upravo zato što katastar ne može da upiše teret na objekte koji nisu navedeni u ugovoru niti u založnoj izjavi.

Katastar i stečajni upravnik su, prema njegovim rečima bez osnova prihvatili banku kao razlučnog poverioca.

„Kada sam 2006. godine uzeo kredit od Kredi agrikol banke hipoteka je stavljena na postojeće objekte, a ne na novoizgradjene koji se sada prodaju i iz kojih banka planira da naplati potraživanja“, rekao je Dević.

U Kredi agrikol banci ističu da zbog propisa ne mogu da komentarišu tvrdnje Devića.

„Kredi agrikol Srbija je finansijska institucija koja kao najviši prioritet postavlja apsolutnu zakonitost svog rada i interese svojih klijenata koji naravno podrazumevaju i očuvanje poverljivosti njihovih podataka. Kako ne bismo prekršili propise koji regulišu tajnost poslovnih podataka, bankarsku tajnu i zaštitu podataka o ličnosti, nismo u mogućnosti da komentarišemo ove navode“, rečeno je za N1 u ovoj banci.

Podsetimo, Ilija Dević je ATP „Vojvodinu“ kupio u privatizaciji 2004. godine i potpisao ugovor sa Gradom Novim Sadom da izgradi autobusku stanicu i servisni centar i da na tu lokaciju izmesti postojeću autobusku stanicu.

Grad nije ispunio svoju obavezu i firma je otišla u stečaj a stečajni upravnik sada pokušava da rasproda imovinu zbog čega je Dević pokrenuo niz sudskuh postupaka i predmet je trenutno u Vrhovnom kasacionom sudu.