Biznis.rs: Završen stečaj Agrobanke, akcionari dele preostale 1,64 milijarde dinara

Ekonomija 23. feb 202414:28 2 komentara
Google maps

Tek početkom februara 2024, nakon gotovo 14 godina, zvanično je zaključen stečaj Agrobanke. Epilog stečaja je, kako piše portal Biznis.rs - „višak“ stečajne mase u vrednosti od 1,64 milijarde dinara, koji će podeliti akcionari, među kojima je najveći država Srbija, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija.

Narodna banka Srbije uvela je prinudnu upravu u Agrobanku krajem 2011. godine, da bi joj oduzela dozvolu za rad 25. maja 2012. godine, podseća Biznis.rs.

Tek početkom februara ove godine zvanično je zaključen stečaj u banci na koju je država potrošila oko 370 miliona evra u pokušaju da sanira štetu koja je nastala kada je utvrđeno da „kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju“, kako je tada obrazložila centralna banka.

Epilog stečaja Agrobanke, koji je trajao 12 godina, je „višak“ stečajne mase u vrednosti od 1,64 milijarde dinara, koji će podeliti akcionari, među kojima je najveći država Srbija, koja poseduje nešto više od 20 odsto akcija.

Kada je reč o imovini Agrobanke, najpoznatija je njena zgrada u samom centru Beograda, u Sremskoj ulici nadomak Knez Mihailove.

Google maps

Ta zgrada, u kojoj već posluju neki sektori Ministarstva finansija, rešenjem Privrednog suda u Beogradu u koji je Biznis.rs imao uvid biće uknjižena na Republiku Srbiju.

Država je u deobi viška stečajne mase „dobila“ ukupno 321,5 milion dinara – odnosno oko 161 milion dinara u novcu, tri akcije brokerske kuće „Tržište novca AD Beograd“, kao i potraživanja i svih spornih prava iz neokončanih izvršnih postupaka i parnica u vrednosti od oko 1,5 miliona evra.

Ostali akcionari imaju pravu na deobu 80 odsto viška stečajne mase, odnosno oko 1,27 milijardi dinara u novcu.

Centralni registar za hartije od vrednosti (CRHoV) je inače ispisao 4.211 preferencijalnih akcija Agrobanke nominalne vrednosti 10.000 iz registra i čak 788.903 akcije iste nominalne vrednosti usled zaključenog stečajnog postupka.

Tako je okončan jedan od stečajeva banaka, koji čak nije ni među dužima, iako je trajao 12 godina, a čak nije ni jedini u vezi Agrobanke, s obzirom na to da je u stečaju (i dalje) Nova Agrobanka, nastala u procesu spasavanja originalne banke, takođe 2012. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare