Bregu: Zajedničko balkansko tržište dobija široko priznanje i podršku

Biznis 07. maj 202117:03
BETAPHOTO/RCC/ARI MEDIA

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da napori koje region ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište dobijaju široko priznanje i podršku.

„Napori koje region ulaže u reformsku agendu za Zajedničko regionalno tržište dobijaju široko priznanje i podršku, između ostalog i na nedavnom sastanku ministara spoljnih poslova i razvoja G7, gde su lideri podržali dalji napredak regionalne saradnje kroz Zajedničko regionalno tržište, Zeleni plan i Berlinski proces“, rekla je Bregu na otvaranju Prvog koordinacijskog sastanka donatora na temu Zajedničko regionalno tržište.

Povezane vesti

Cilj uvodnog koordinacijskog sastanka donatora je podizanje svesti o ključnim reformama politika kako bi se ujedinili napori na ostvarivanju maksimalnih rezultata u ambicioznom vremenskom okviru od naredne četiri godine, saopšteno je iz RCC.

Proces koordinacije donatora će se nastaviti kasnije tokom godine, kako bi se detaljno utvrdile potrebe za sektorskim ulaganjima, naročito u okviru agendi za digitalnu transformaciju, industriju i inovacije.

„Vlade u regionu bi trebalo da predlože konkretna ulaganja koja su potrebna da bi jedinstveno tržište postalo stvarnost na Zapadni Balkan. Ponovo izražavamo našu potpunu spremnost da podržimo zapadnobalkansku šestorku u ovom pothvatu“, dodala je Bregu.

Iz RCC navode da nacionalni resursi nikada neće biti dovoljni za ekonomski oporavak regiona, te da su pored podrške Evropske unije za održiv razvoj potrebni partneri i donatori.

Na prvom Koordinacijskom sastanku donatora na temu Zajedničkog regionalnog tržišta okupili su se ministri iz ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnici donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora, kao i zvaničnici CEFTA-e i predstavnici Evropske komisije koji su iskazali interes za potpuno učešće u ostvarivanju ciljeva CRM agende, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar