Brnabić: Direktni letovi Er Srbije sa Kinom ojačaće privredne veze

Biznis 09. dec 202211:072 komentara
Izvor: Andrej Isaković / AFP

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će direktni letovi Er Srbije sa Kinom, za grad Tjenđin, dodatno ojačati privredne veze, unaprediti međuljudsku saradnju i kulturnu povezanost obe zemlje.

Danas, posle dve decenije, Er Srbija uspostavlja direktne letove s Kinom, sa Tjenđinom, a to je direktni let sa Pekingom, jer sa aerodroma je do glavnog grada potrebno brzim vozom 30 minuta, rekla je Brnabić na aerodromu „Nikola Tesla“.

Tjenđin je neverovatan grad, 20. najveći grad na svetu sa 13,5 miliona ljudi, jedno od najvećih prvrednih, administrativnih čvorišta Kine, a imali su BDP od 224 milijarde dolara, rekla je ona.

Brnabić je rekla da od ovog leta između Srbije i Kine leti i Hanan erlajnz, a ovaj let Er Srbije će dodatno jačati veze.

Naša robna razmena premašila je pet milijardi dolara, a naš izvoz je dostigao skoro milijardu dolara, rekla je Brnabić, ističući da je Srbija ponosna na čelično prijatelsjtvo sa Kinom.

Prioritet Vlade Srbije je sporazim o slobodnoj trgovini sa Kinom, dodala je Brnabić.

Verujem u konkurentnost naše privrede i sa sporazumom možemo da je podignemo još „puta 152“. verujem u principe otvorene privrede i kada imate otvorenu privredu, da domaća predizeća postaju konkurentnije, rekla je Brnabić.

Radujem se slobodnom takmičenju, to će privući dodatne strane investitore iz Evrope, SAD, svuda iz sveta u Srbiju, kako bi proizvodili i plasirali svoje proizvode u Kinu, navela je ona.

Er Srbija je bila jedna od naših najvećih heroja na početku pandemije i da nije bilo Kine i Er Srbija, nisam sigurna kako bismo se uspešno borili protiv korona virusa, dodala je premijerka.

Ponosna sam, jer zahvaljujući Er Srbije, jesmo čvorište ovog dela Evrope, rekla je Brnabić i dodala da misli na prostor Centralno-istočne Evrope.

Imamo direktne letove sa SAD, kao i sa Kinom. To je naše ogromno bogatstvo, dodala je.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da otvaranje direktnog leta sa Kinom ima veliki značaj za razvoj odnosa.

Pre pet meseci vratila sam se iz Kine Hanan erlajnzom i tada sam rekla da očekujemo da do kraja godine i Er Srbija leti za Kinu. Drago mi što je taj cilj postignut, istakla je Čen Bo.

Prvi most koji je izgradila kineska kompanija je dobila ime po velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, a sada sam uverena da će avion s Pupinovim imenom doneti nove mogućnosti i saradnju u svim oblastima, dodala je ambasadorka.

Er Srbija je junak naše zajedničke borbe protiv pandemije i uverena sam da će biti pionir našeg zajedničkog truda za ekonomski rast. Kina vas čeka, rekla je Čen Bo.

Generalni direktr Er Srbije Jirži Marek ocenio je da je ovo izuzetan dan za kompaniju i beogradski aerodorm, ali i dve države koje posle dve decenije uspostavljau direktan komercijalni let.

Nije bilo lako doći do ove tačke. Mnogo truda i rada smo uložili da bismo bili ovde. Međunarodni aviosaobraćaj sa Kinom je i dalje ograničen i postoje striktna pravila zbog pandemije kovid 19, rekao je Marek.

Brnabić i Čen Bo obišle su i putničke kabine aviona Erbas A330-200, a današnji let za Tjenđin biće obavljen avionom koji nosi ime i lik „Nikole Tesle“, dok će ubuduće voziti avion „Mihajlo Pupin“.

Er Srbija leteće jednom nedeljno za Tjenđinm i to petkom, a povratak je nedeljom za Beograd.

Komentari

Vaš komentar