Brnabić: Država ne može da garantuje cenu suncokreta, ali može da utiče na marže

Biznis 12. avg 202213:52 > 13:53 40 komentara

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država čini sve da reši probleme poljoprivrednika, da ne može da garantuje cenu suncokreta, ali može da razgovara o regulisanju trgovačke marže, da bude maksimalno 10 odsto, prenela je Radio-televizija Srbije.

Pročitajte još:

Brnabić je novinarima rekla da je Vlada spremna da sa uljarima pregovara da cena otkupa bude 535 evra plus PDV, ali da država ne može da garantuje cenu.

„Mi ne možemo da garantujemo nikakvu cenu, ne od 700 koliko traže, već nikakvu cenu, nikome, nikada nismo garantovali, ne možemo da utičemo, ali ako bismo garantovali cenu za otkup suncokreta, morali bismo da garantujemo svima za otkup bilo čega“, objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da Vlada, što se tiče dodatnih ustupaka, ima još neke ideje koje će predstaviti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a u četvrtak je ispunila obećano, ukinula zabranu izvoza ulja.

„Možemo da razgovaramo o tome i razmišljamo da eventualno regulišemo trgovačku maržu, da maksimalno bude 10 odsto i to je otprilike to“, dodaje ona.

Brnabić je najavila i da država, pored toga, može da pomogne još malo sa subvencionisanom cenom goriva i da je u četvrtak ponudila 22 dinara na 60 litara po hektaru, a da bi moglo da se vidi da ide na 30 dinara.

„Time bismo za podsticaje poljoprivredi u ovoj godini dali nešto više od 51 milijardu dinara. Budžet za podsticaje 2010. bio je 14 milijardi dinara, toliko o tome kolika je nekada bila podrška, a kolika je danas. Već smo tokom ove godine intervenisali, povećali subvencije na 8.000 po hektaru, dozvolili točenje i u kanistere, pumpe, podigli premije na mleko“, navela je ona.

Premijerka je ponovila ono što je u četvrtak rekao i predsednik Aleksandar Vučić, da država državni budžet nije ćup bez dna, da država mora da ostane fiskalno odgovorna i da sledeće godine postoji prostor i za dodatne podrške.

Poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači nastavili su proteste nezadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti.