Brnabić: EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji

Biznis 11. maj 202112:352 komentara
Izvor: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, u razgovoru sa novim direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom Žužanom Hargitai, istakla da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju srpske ekonomije i osnaživanju konkurentnosti zemlje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je ocenila da, s obzirom na to da ekologija postaje sve značajnija oblast za Srbiju, „zelena agenda“ i podrška koju u tom smislu EBRD pruža Srbiji kroz unapređenje energetske efikasnosti i bolje korišćenje obnovljive energije, predstavlja važan projekat i prioritetnu oblast saradnje.

Pročitajte još

Žužana Hargitai navela je da je ova institucija u prethodnom periodu uložila gotovo šest milijardi evra u projekte podrške privatnom sektoru, infrastrukturu i poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora. To su oblasti koje će i dalje biti u fokusu ove institucije i saradnje sa Srbijom, navela je odlazeća direktorka EBRD.

Visoko na agendi, kako je objasnila, i dalje će biti prelazak na „zelenu ekonomiju“, pre svega kroz projekte energetske efikasnosti i gasifikaciju i jačanje povezanosti ekonomija Zapadnog Balkana.

Predstavnici EBRD ocenili su da će veliki izazov u predstojećem periodu predstavljati i oporavak privrede nakon pandemije. U tom smislu od izuzetnog je značaja program podrške malim i srednjim preduzećima u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica, koju EBRD ostvaruje zajedno sa Ministarstvom privrede, naveli su sagovornici.

Brnabić je zahvalila na izuzetnoj saradnji i ličnom angažmanu dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan, a novom direktoru poželela dobrodošlicu, uz uverenje da će se nastaviti uspešna saradnja sa ovom međunarodnom institucijom, zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar