Brnabić: Nije tačno da samo povlašćene firme dobijaju poslove u Srbiji

Biznis 06. feb 202113:17 > 13:3018 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Nije istina da samo povlašćene firme dobijaju poslove u Srbiji, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Kombank areni u Beogradu posle predstavljanja rada svoje vlade tokom prvih 100 dana mandata.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da u svim oblastima ima toliko mnogo poslova, da nema dovoljno firmi koje bi se javile da ponude usluge i da zbog toga dolaze firme i radnici iz inostranstva.

„Imamo brojne konkurse na koje se na žalost niko ne prijavljuje jer su poslovi male vrednosti“, rekla je dodajući da je reč o tome da nema kapaciteta za te poslove.

Priprema se treći paket pomoći privredi

Premijerka Brnabić rekla je i da Vlada Srbije priprema treći paket pomoći privredi i građanima u vrednosti 2,5 milijardi evra, a on će biti predstavljen u naredne dve do tri sedmice.

Ona je na predstavljanju rezultata Vlade u prvih 100 dana rada rekla da Srbija po mnogim ekonomskim parametrima ima najbolje rezultate u Evropi i da zahvaljujući tome mogu da se obezbede vanredne budžetske isplate privredi i građanima u vreme pandemije koronavirusa.

Istakla da upravo zbog toga da bi bilo dovoljno novca za redovne isplate i pomoć privredi i građanima, porezi moraju da budu plaćeni.

POVEZANE VESTI

„Trudićemo se da svim pomognemo, da sa svima razgovaramo i čujemo njihove zahteve, ali porezi moraju da se plaćaju i u ovako teškim vremenima“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje kako će Vlada pomoći privrednicima koji i danas protestruju sa zahtevom da im se otpišu poreske obaveze.

Ona je kazala da će verovatno novim merama pomoći biti obeznedjene minimalane zarade za zaposlene u malim i srednjim firmama, i to tri meseca po pola „minimalca“, dok će gradjani dva puta dobiti po 30 evra, a penzioneri dodatno još 50 evra, odnosno ukupno 110 evra.

Brnabić je kazala da je zadovoljna radom Vlade Srbije u prvih 100 dana, podsećajući da je Srbija postigla najbolji ekonomski rezultat u Evropi u 2020. godini, pa očekuje da će ovu godinu da završi u prve tri ili prvih pet zemalja, što je, istakla je, za Vladu Srbije ogroman izazov, ali je dobro za državu.

Istakla je da 330 milijardi dinara predvidjenih za kapitalne investicije moraju da budu realizovane kako bi rast bruto domačeg proizvoda (BDP) u ovoj godini bio šest odsto, koliko je Vlada planirala.

Ona je kao jedan od najvećih uspeha izdvojila postavljanje kamena temeljca za izgradnju japanske fabrike „Tojo tajers“ u Indjiji, koja predstavlja investiciju od skoro 400 miliona evra i otvaranje više od 500 radnih mesta.

„Ne postoji ništa što više i bolje govori o poverenju u Srbiju od ove japanske investicije koja dolazi u ovako teškim vremenima za ceo svet. U trenucima kada ljudi širom sveta ostaju bez posla, Srbija je nastavila da otvara radna mesta“, rekla je Brnabić.

Navela je i da je pušten u rad gasovod Balkanski tok, kojim je Srbija dobila još jedan pravac snabdevanja gasom, „što omogućava veću energetsku sigurnost i doprinosi direktno i indirektno daljem ekonomskom razvoju zemlje kroz domaće i strane investiciije i time što Srbija postaje tranzitna zemlja za gas“.

Premijerka je podsetila da je potpisan memorandum o razumevanju za izgradnju Beogradskog metroa i navela da je važno što je nastavljen rad na digitalizaciji u svim oblastima.

„Započeta je izgradnja digitalnih puteva, potpisan ugovor za uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, a raspisali smo i konkurs za dodatnih 200 naselja u kojima danas ne postoji internet“, kazala je premijerka.

Dodala je da je otvoren najmoderniji Data centar u Kragujevcu, a usvojen je i Zakon o digitalnoj imovini, čime je Srbija postala jedna od prih zemalja u svetu koja je uredila ovu oblast, pa i pre većine zemalja članica EU.

Ukazala je i da je formirana radna grupa za izradu strategije razvoja start ap ekosistema u Srbiji, gde polovina članova dolazi iz privrede.

Brnabić je navela da je usvojena i Strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, a u Skupštinu Srbije je upućen Prelog zakona o socijalnim kartama, „koji će omogućiti da se na najbolji način targetira socijalna pomoć i najviše podrže oni najugroženiji“.

U oblasti ekologije, kako je dodala, Srbija je potpisala Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan, a raspisana su i tri konkursa iz zaštite oblasti životne sredine, koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji.

Takođe, u Obrenovcu je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje gasova u termoelektrani „Nikola Tesla“, Blok B, što je, prema njenim rečima, investicija od oko 200 miliona evra u kvalitet vazduha u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar