Brnabić o Rio Tintu: Najviše pažnje zaštiti životne sredine

Biznis 25. feb 202117:1819 komentara
Izvor: N1

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da će najviše pažnje biti posvećeno zaštiti životne sredine u eventualnom sprovođenju investicije kompanije "Rio Tinto" u Loznici.

Samostalni poslanik Vladan Glišić pitao je premijerku o eventualnoj štetnosti izgradnje rudnika litijuma, a Brnabić navela da je to investicija od 1,5 milijarde evra.

povezane vesti

Navela je da se završetak studije procene uticaja na životnu sredinu te investicije očekuje do kraja juna 2021. godine, bez čega, kako je istakla, nikakva odluka neće biti doneta.

„Najveća pažnja biće poklonjena elaboratu o zaštiti životne sredine i od ‘Rio Tinta’ biće zahtevano da se pridržava najboljih ekoloških standarda“, kazala je Brnabić.

„Iz ‘Rio Tinta’ me uveravaju da imaju izuzetno dobru komunikaciju sa lokalnom zajednicom – ne samo sa gradom Loznicom već i sa ljudima na terenu tamo gde će potencijalno biti rudnik“, dodala je ona.

Istakla je da će o tom projketu najvažniji glas imati stanovništvo u Loznici i Krupnju, gde je naslaga rude koja, po istraživanjima, čini čak 10 odsto svih svetskih zaliha litijuma.

Brnabić je kazala da litijum iz Srbije neće biti izvožen kao sirovina, već će se preradjivati ili će se u Srbiji praviti ceo proizvod od te rude – baterije za električna vozila i za druge namene.

Naglasila je da „Rio Tinto“ ima najmoderniju opremu za obradu otpada i da bi uticaj na životnu sredinu bio najmanji mogući.

„Svi mi treba da nastavimo da razgovaramo o tome i da sve bude transparentno“, kazala je ona i pozvala Glišića da se sastanu kako bi dalje razgovarali.

Komentari

Vaš komentar