Brnabić: Odluka o koncesiji dobra, aerodrom beleži najbrži oporavak u regionu

Biznis 07. jul 202114:59 6 komentara
Tanjug/ Rade Prelić

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je bila dobra odluka o koncesiji beogradskog aerodroma, koji u ovom trenutku beleži najbrži oporavak u regionu. Partnerstvo Vansija i Er Srbije doprinelo je, kako ističe, tim odličnim rezultatima.

Brnabić je, obilazeći radove na izgradnji novog terminala na beogradskom aerodromu, čestitala Vansiju na evropskoj nagradi za najbolji aerodrom u kategoriji od pet do 15 miliona putnika i istakla da će beogradski aerodrom posle 60 godina dobiti novu pistu.

Pročitajte još:

Novi terminal biće završen do 2024. godine, a površina sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara biće povećana na više od 100.000 kvadratnih metara, rekla je ona.

Godišnji kapacitet putnika biće povećan za šest miliona na 14 miliona godišnje, naglasila je Brnabić i dodala da parking ima 1.500 mesta, a da će biti izgrađeno i dodatnih 800 mesta.

Brnabić je pozdravila i nameru koncesionara da doprinese životnoj sredini, kroz izgradnju postrojenja za snabdevanje energijom, kao i priključenja na gas, umesto dosadašnjeg korišćenja mazuta.

Država će izgraditi gasovod od šest kilometara od Dobanovaca do aerodroma, kao i postrojenje za korišćenja energije sunca, rekla je Brnabić i istakla da će se 100 odsto otpada sa aerdoroma reciklirati.

„Mi smo završili uspešnu privatizaciju Jat tehnike i sada novi vlasnik razgovara sa Vansijem kakav standard piste je potreban, jer će u Srbiju sletati avioni na popravku, remont i stalno održavanje i to je velika stvar u sklopu širenja beogradskog aerodroma. Svaki put kada putujem ponosna sam jer vidim da se aerodrom gradi, da raste uprkos pandemiji“, rekla je Brnabić i istakla da do kraja ove godine neće biti lako, jer pandemija nije prošla, ali ohrabruje činjenica da će aerodrom imati oporavak od 105 ili 110 odsto kada je reč o čarter saobraćaju.

Ona je rekla da ne želi da odgovara na pitanja koja se tiču Srebrenice, policijske brutalnosti na prošlogodišnjim julskim protestima, kako ne bi zloupotrebila francuske partere iz Vansija.

„Svi sporazumi koji su potpisani moraju da se poštuju“, odgovorila je kratko Brnabić na pitanje o tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i dodala: „Sve deklaracije koje je usvojila Skupština Srbije su za mene najvažnije i vodim se onim što parlament kaže i donese“.