Brnabić razgovarala sa predsednikom Azijske banke o potencijalnim investicijama

Biznis 15. nov 202211:283 komentara
Izvor: FoNet/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Azijske banke za infrastrukturne projekte Đinom Lićungom o potencijalnim investicijama, navodeći da je ponosna što je Srbija član te finansijske institucije.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, predstavila reforme koje sprovodi Srbija, fokusirana na nova ulaganja u inovacije i razvoj.

Banka je počela s radom 2016. godine, zamišljena kao regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio veliki broj članica van Azije.

Rezolucijom Odbora guvernera Azijske banke za infrastrukturne projekte, Srbiji je u decembru 2018. godine odobren prijem u članstvo.

Brnabić je u Singapuru, u okviru dvodnevne posete, razgovarala i sa Markom Reibortom, predsednikom kompanije „Boston Dajnamiks“, najpoznatijom svetskom kompanijom za robotiku.

Brnabić i Reibort su razgovarali o otvaranju ogranka te kompanije za istraživanje i razvoj u Srbiji.

Reibort je, u cilju napretka u oblasti veštačke inteligencije, najavio osnivanje instituta za veštačku inteligenciju, što omogućava potencijalnu saradnju sa AI institutom i naučnicima u Srbiji.

Brnabić je Reibortu predstavila reforme koje sprovodi Srbija, pre svega u oblasti obrazovanja i digitalizacije.

U saopštenju se navodi da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji i da će se nastaviti sa ulaganjima IT sektor, veštačku inteligenciju, biotehnologiju i blokčejn tehnologije.

Sastanku sa Reibortom prisustvovala je i ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović.

Veštačka inteligencija bila je u fokusu sastanka Brnabić i delegacije državne kompanije iz Singapura Temasek, koja upravlja sa više od 450 milijardi dolara u oblastima veštačke inteligencije i blokčejn tehnologija.

Brnabić je prenela da su predstavnici kompanije Temasek pohvalili napredak Srbije u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije i prepoznali mogućnost u saradnji u primeni veštačke inteligencije u javnom sektoru, kao i investicijama u ovoj oblasti u Srbiji, dodaje se u saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

Komentari

Vaš komentar