Brnabić sa Kovačevskim: Brojevi govore sve, Otvoreni Balkan koristi svima

Biznis 31. mar 202313:49 > 13:55 22 komentara
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije "sve bolji", čemu je, po njenim rečima, umnogome doprinela inicijativa Otvoreni Balkan.

Ona je posle sastanka sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim izjavila da je Srbija četvrti trgovinski partner te zemlje, a da će ove godine trgovinska razmena dve zemlje preći 1,5 milijardu evra.

„Približavamo se robnoj razmeni od dve milijarde evra. Prošle godine ona je dostigla 1,48 milijardi i za 28 odsto je veća nego 2021. godine“, kazala je premijerka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim u Palati Srbija u Beogradu.

Ocenila je da je unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa „direktna posledica“ inicijative Otvoreni Balkan. „Kritizera te inicijative ima nažalost dosta, ali je Otvoreni Balkan u interesu svih“, kazala je premijerka.

Ona je kazala i da istraživanje Svetske banke pokazuje da bi ukupni BDP država Zapadnog Balkana porastao sedam odsto ako bi se sve zemlje regiona uključile u inicijativu Otvoreni Balkan.

„Brojevi govore sve, Otvoreni Balkan koristi svima. Srbija ima koristi od te inicijative ali i svi ostali imaju jako velike koristi. Ekonomski je pametna odluka da se priključite inicijativi a odluka da se ne priključite je politička“, navela je Brnabić.

Kazala je da su delegacije dve zemlje na današnjem sastanku u Beogradu razgovarale i o unapređenju trgovine i razmene prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, koji, po njenim rečima, čine 40 odsto međusobne razmene.

Premijerka je navela da su dve strane razgovarale i o uspostavljanju interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarina koji će olakšati građanima da putuju kroz dve zemlje.

„Imamo 30 dana da se usaglasimo i dodatnih 60 dana za testiranje sistema. Očekivanja su da se tokom letnje sezone sistem pusti u funkciju. To je prva faza, nadamo se proširenju i na Albaniju, a zatim i na Hrvatsku i Grčku, kako bi olakšali putovanja i postali još atraktivniji za transport roba“, kazala je Brnabić.

Ona je ponovila da Srbija „svesrdno“ podržava proces evropskih integracije Severne Makedonije.

„Očekujemo da to ide ubrzanom dinamikom jer što je dobro za region dobro je i za Srbiju“, rekla je Brnabić i najavila da će 6. aprila dve strane potpisati inovirani Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Dodala je da je u oblasti energetike potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Severne Makedonije.

„Pričali smo danas o široj saradnji u oblasti energetike kako bi obezbedili regionalnu bebzednost i energetsku nezavisnost što je u interesu naših građana i privrede“, kazala je premijerka.

Dodala je da bi od 1. jula trebalo da počne podela identifikacionih brojeva za građane članice Otvorenog Balkana.

Kovačevski je danas nastojao da umanji značaj nove regionalne platforme „Zapadni Balkan KVAD, 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“, rekavši da ona nema potpisane sporazume o saradnji, za razliku od inicijative Otvoreni Balkan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerkom Srbije i plenarnog sastanka delegacija vlada dve zemlje, Kovačevski je rekao da je reč o „neformalnom sastanku četiri države koje imaju stoprocentnu usaglašenost spoljne politike sa EU“.

„To nije neka platforma koja ima potpisane memorandume o saradnji ili sporazume. To je bio neformalni sastanak na kojem je razgovarano o efektima usaglašenosti sa spoljnom politikom EU“, kazao je Kovačevski, odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da je „Otvoreni Balkan, sa druge strane, inicijativa vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije koja ima 15-ak potpisanih memoranduma i sporazuma“, i koja omogućava olakašavanje trgovinske razmene, unapređenje kulturne razmene i protoka ljudi i povećanje broja turističkih poseta.

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je ove nedelje saopštilo da su Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora 29. marta u Skoplju pokrenuli novu regionalnu platformu, nazvanu „Zapadni Balkan KVAD, 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU“.

Komentari (22)

Vidi sve komentare