Brnabić: Stopa nezaposlenosti u Leskovcu znatno manja od republičkog proseka

Biznis 03. avg 202112:53 > 14:27 komentara
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Predrag Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je "Leskovac sertifikovan kao lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem", što se vidi po broju investesticija i stopi nezaposlenosti, koja je značajno manja od republičkog proseka.

Brnabić je u Leskovcu, tokom drugog dana posete Jablaničkom okrugu, izjavila da je taj grad pomogao da se u čitavom Jablaničkom okrugu smanji stopa nezaposlenosti na 7,1 odsto, ali je navela kao problem to „što su i prosečne plate značajno niže“ od republičkog proseka.

„Plate rastu paralelno kako rastu i u republici, ali moramo da radimo dodatno da bi se ta razlika smanjila i da imamo Jablanički okrug koji prati republički prosek u svemu osim u nezaposlenosti, u čemu se nadam da ćete i dalje biti bolji“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da država na tome radi tako što gradi infrastrukturu, kao što je Bulevar Nikole Pašića koji će imati četiri kolovozne trake, gradi se sanitarna deponija i vodovodna i kanalizaciona mreža, ali ulaže i u zdravstvenu infrastrukturu, najavljujući dalja ulaganja u kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice u Leskovcu od 42 miliona evra.

Brnabić je, povodom zatvaranja pogona italijanske fabrike „Geoks“ u Vranju rekla da „niko od tih radnika neće ostati na cedilu“, kao i da se „takve stvari dešavaju“ u drugim zemljama u mnogo većem obimu i kao posledica epidemije koronavirusa.

„Mi smo ovde izgubili jednu fabirku, iz brojnih razloga i čitava zemlja razgovara o toj jednoj fabrici. Ali smo sačuvali sva ona druga radna mesta tokom korone i podigli neto zaposlenost. Niko ne priča o 50.000 radnih mesta koja su dodatno otvorena“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da je boravak u opštinama na jugu Srbije iskoristila i za obilazak odbora SNS, kao i da to radi „van radnog vremena“, kao što to radi i u Beogradu.

Premijerka će nastaviti posetu Jablaničkom okrugu obilaskom opština Vlasotince i Crna Trava.