Bunt advokata – na ivici incidenta, ako sud ne ukine stav o bankama novi protest

Biznis 20. sep 202119:21 > 19:3241 komentara

Na današnjem protestu advokata, ispred Vrhovnog kasacionog suda - napeto. Nezadovoljni advokati pokušali su da uđu u zgradu suda, ali ih je obezbeđenje sprečilo, pa je došlo do međusobnog guranja. Advokati od suda traže da povuče stav - da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita bez obrazloženja njihove visine i strukture. Iako su najavljivali da se neće razići do ispunjenja zahteva, protest je završen nakon incidenta, uz poruku advokata da će se vratiti.

Više desetina advokata danas nije moglo u Vrhovni kasacioni sud. Kada su krenuli da kako kažu, pogledaju u oči kolege sudije koje ne donose odluke u skladu sa zakonom, naišli su na otpor.

Povezane vesti

Morala je da reaguje i policija koja se većinu vremena držala po strani.

Da ostane unutra uspelo je samo nekoliko delagata, koji su predali zahtev da se otkrije ko je uopšte inicirao dopunu stava iz 2018, a po kom je isti sud utvrdio da su građani u pravu.

Smatraju da to predstavlja udar na pravni poredak i pravnu sigurnost.

„E to je razlog zbog čega su se advokati pre svega okupili, da spreče to bezvlašće. Jer kod nas teško ko može da poveruje da sudovi sude više na osnovu Ustava i zakona, sude na osnovu naloga stranih banaka i na osnovu naloga države“, kaže Emilija Petrović iz Advokatske komore Srbije.

„Kako mi kao advokati da garantujemo stranci koja pita koji je izgled za uspeh u bilo kom sporu, kada godine sudske prakse, kada stotine i hiljade mišljenja pojedinačnih sudija može da bude opovrgnuto na ovaka jedan protivpravan način?“, ističe advokat Marko Milutinović.

Advokati od VKS-a traže da povuče odluku, a Advokatsku komoru Srbije pozivaju da potpuno obustavi rad, dok se to ne dogodi.

Tvrde – ako bude primenjena, građani će morati da plate 90 miliona evra i na udaru će biti 250.000 njih koji su trenutno u sporu.

Sa druge strane, Vrhovni kasacioni sud osuđuje, kako navodi u saopštenju, potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumčenja obmanu javnost i politizuju rad te institucije.

„Pogrešno je interpretirana dopuna stava VKS vezano za troškove obrade kredita, koji nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine, a kako se to pokušava prikazati u javnosti, već je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene“, saopštio je taj sud.

Istovremeno, banke poručuju da se na ovaj način pravosudni sistem približio sistemima Evropske Unije i zemalja regiona.

„Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao od strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke. Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata“, navodi Udruženje banaka.

Nezadovoljni postupkom Vrhovnog kasacionog suda advokati su protestovali i u Nišu, ali i u Novom Sadu.

Svi oni doći će u Nemanjinu ukoliko odluka ne bude poništena, poručeno je na kraju protesta u prestonici.

Komentari

Vaš komentar