C&A zatvara radnje u Srbiji i ide u stečaj: Meta smo prevare

Ekonomija 06. jul 202221:35 > 07. jul 2022 11:03 196 komentara
Shutterstocvk

Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca". Iz Uprave carina su za N1, ne naglašavajući koja je kompanija u pitanju, naveli da su prošle godine otkrili zloupotrebe, koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

„Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A“, navodi se u saopštenju kompanije iz Dizeldorfa, koja prodaje tekstilnu robu.

Dodaje se da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije, „kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

„Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu od 2014. do 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Ukazuje se da su nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima da C&A ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, „carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza“.

„Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik“, navodi se u saopštenju kompanije.

Blic je ranije danas objavio da je država Srbija otkrila da je ova kompanija skoro sedam godina švercovala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

„Skoro sedam godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom ‘Quehenberger’ radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji“, kazao je izvor Blica, napominjući da u tom prekršaju nije učestvovao nijedan radnik Uprave carina.

Kompanija C&A ima više od 1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih. Prvu prodavnicu u Srbiji je otvorila 2012. godine.

Uprava carina: Službenici inostrane modne kompanije i jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume

Portal N1 zatražio je od Uprave carine komentar na saopštenje kompanije C&A da ide u stečaj i da  zatvara radnje u Srbiji, nakon što je proglasila nesolventnost pošto je bila „meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca“.

U Upravi carina, ne navodeći izričito o kojoj je konkretno kompaniji reč, kažu da je Uprava prošle godine otkrila zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

„Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra“, navode u Upravi carina za portal N1.

Uprava carina dostavila je izveštaj sa pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima.

„Nemamo saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali će i to biti predmet istrage koja je u toku“, kažu u Carini.

U Upravi ističu da, skladu sa zakonom, nisu u mogućnosti da iznose podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare