Čadež: Open Balkan za bolji protok robe i jedinstveno tržište rada

Biznis 13. nov 202112:127 komentara
Marko Čadež pks
Izvor: PromoPKS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Nišu da je cilj sastanka predstavnika Albanije, Severne Makedonije i Srbije, u okviru regionalne inicijative Open Balkan, da do samita u Tirani krajem decembra i u januaru 2022. bude ubrzan protok robe i smanjeni svi troškovi kompanijama tih zemalja.

„U okviru regionalne inicijative Open Balkan želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva papirologija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ovih triju zemalja, kao i da imamo jedinstvene radne dozvole“, rekao je Čadež, a prenela PKS.

On je u Nišu, na sastanku više od 160 predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije, rekao da će jedinstvene radne dozvole omogućiti građanima da posle jednostavne prijave mogu da rade bez problema u tri zemlje, i da sa stanovišta tržišta rada „jedni druge ne tretiramo kao inostranstvo već kao deo jednog područja, što rade članice EU“.

Treći veliki cilj, po njegovim rečima, je informaciona infrastruktura, jedinstven ID broj, važan ne samo zbog ubrzanja trgovine već i da se obezbede pogodnosti svim kompanijama i građanima koji se registruju, a to podrazumeva jeftinije avio karte, putarine, benefite u železničkom saobraćaju i druge povlastice.

Čadež je podsetio i da se formira implementacioni savet koji će biti zadužen za sprovođenje svega dogovorenog.

U naredna dva dana predstavnici šest sektorskih grupa, koje čine predstavnici nadležnih institucija sve tri države, razgovaraće o olakšicama za uvoz, izvoz i kretanje robe, slobodnom kretanju poljoprivrednih, prehrambenih i industrijskih proizvoda, tržištu rada, jedinstvenom elektronskom identitetu za gradjane Otvorenog Balkana i jedinstvenom informacionom sistemu.

Komentari

Vaš komentar