Rekorderi carinskih licitacija: Šta je najskuplje prodato, a šta niko nije hteo

Biznis 04. jun 202310:00 > 10:59 2 komentara
Shutterstock/Manuel Milan

Više od 30 puta uvećana je početna cena jednog zaplenjenog motora za koji je bilo zainteresovano čak 52 kupca na carinskoj e-licitaciji. Taj motor je sa početnih 30.000 dinara dostigao prodajnu cenu veću od milion dinara, ali to ipak nije najskuplje prodat predmet na dosadašnjim e-licitacijama trajno oduzete robe u carinskim prekršajima.

Uprava carina Srbije je od 30. marta 2022. godine uvela novi način prodaje trajno oduzete robe i to isključivo putem interneta. Za nešto više od godinu dana, kako za portal N1 kažu u Upravi carina, održano je 55 e-licitacija.

„Na ovaj način ostvaren je ukupan prihod za budžet od preko 98,5 miliona dinara. Na osnovu dosadašnjeg iskustva može se reći da je interesovanje svakako veće u odnosu na period kada su se licitacije održavale uživo, dok broj učesnika varira i zavisi od raznolikosti ponude“, navode u Upravi carina.

Kako ističu, ima dosta primera gde se za jedan predmet ili vozilo prijavljivalo na desetine zainteresovanih.

„Na jednoj od e-licitacija Carinarnice Kragujevac organizovanoj krajem prošle godine za nešto više od milion dinara prodat je motocikl za koji je vladalo najveće interesovanje. Atraktivni ‘KTM SUPERDUKE 1290’ privukao je pažnju čak 52 ljubitelja motora koji su se prijavili za licitaciju i u dinamičnom nadmetanju podigli početnu cenu za preko 30 puta. Razlog tolikog interesovanja verovatno je bila povoljna početna cena od 30.000 dinara, ali i činjenica da se radi o vozilu novijeg datuma“, kažu za portal N1 u Upravi carina.

Uprava carina

Poslasticu za ljubitelje motociklizma predstavljao je, dodaju, i jedan ‘“Harley Davidson“ za koji se na istoj licitaciji nadmetao 21 učesnik.

Početna cena ovog motora bila je 240.000 dinara, ali je na kraju prodat za višestruko veći iznos od čak 820.000 dinara

„Legendarna ‘buba 1302’ iz sedamdesetih, prodata je na e-licitaciji Carinarnice Subotica za čak 1,6 miliona dinara. Ljubitelji ovog svetski poznatog oldtajmera su se vatreno nadmetali tokom licitacije i tako višestruko podigli početnu cenu od 250.000 dinara“, navode u Carini.

Uprava carina

Iako im je cena višestruko uvećana, ni popularna „buba“, ni pomenuti motori nisu najviše izlicitirane cene na ovim aukcijama.

„Najvišu pojedninačnu cenu na do sada održanim e-licitacijama, kada je reč o robi dostigli su dragoceni metali prodati za preko 7,8 i 7,2 miliona dinara i muški ručni sat ‘Rolex m2100’ koji je prodat za više od četiri miliona dinara“, ističu u Upravi carina.

Uprava carina

Kada je reč o vozilima, ‘Mercedes benz e 200 D’ prodat je za 2,2 miliona dinara, traktor ‘Same Dorado 86’ je dostigao cenu od 2,6 miliona dinara, dok je ‘Mercedes benz GLE 63’ prodat za 5,1 milion dinara.

„To govori u prilog činjenici da ovaj način prodaje omogućava učešće većeg broja potencijalnih učesnika, a samim tim i postizanje više prodajne cene u odnosu na početnu vrednost“, ističu u Upravi carina.

Uprava carina

Inače, od uvođenja e-licitacija prodato je ukupno 325 vozila i ostvaren prihod u iznosu od oko 56 miliona dinara.

Za šta se niko nije javio

Ipak, dešava se i da za pojedine stavke na e-licitacijama nema zainteresovanih kupaca.

„Takvi predmeti se ponude na sledećoj licitaciji, a ako ni tada nema zainteresovanih, roba se prodaje prikupljanjem pisanih ponuda, a nakon toga neposrednom pogodbom“, pojašnjavaju u Carini.

Pročitajte još:

Javnim internet prodajama se, podsetimo, izlaže sva zaplenjena roba i vozila, koja su prvosnažnim sudskim odlukama trajno oduzeta u prekršajnim postupcima.

Licitacije trajno oduzete robe i vozila se oglašavaju na sajtu Uprave carina, gde se može pogledati svaka pojedinačna stavka.

Potencijalni učesnici su u obavezi da se u naznačenom roku prijave i uplate kauciju za učešće, jer u suprotnom neće moći da učestvuju.

Svaka do ukupno 15 carinarnica koja organizuje e-licitaciju u obavezi je da prethodno organizuje i razgledanje robe, u terminu naznačenom u aplikaciji. Pravo učešća na e-licitacijama imaju i pravna i fizička lica, domaći i strani državljani, kao i osobe od kojih su predmeti koji se izlažu javnoj prodaji oduzeti.

„Napominjemo da se u samoj aplikaciji na svakom pojedninačnom predmetu nalazi ikonica koja ukazuje na to, da li u konkretnom slučaju pravo učešća imaju i pravna i fizička lica, ili pak samo pravna ukoliko se radi o robi trgovačkog karaktera“, ukazuju u Upravi carina.

Pročitajte još: