Za novu Tiršovu 45 miliona evra više u odnosu na prvobitnu procenu, ugovor konzorcijumu 10 firmi

Ekonomija 24. apr 202422:51 1 komentar
Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 miliona evra sa PDV-om (16,6 milijardi dinara).

Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je izabran u konkurentskom postupku sa pregovaranjem, piše ekapija.com.

Pročitajte još:

Podsetimo, procenjena vrednost ovog tendera iznosila je 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a konzorcijum je u otvorenom postupku javne nabavke tražio 128 mil EUR bez PDV-a (odnosno 153,6 mil EUR sa PDV-om).

Njihova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, ali je ocenjena kao neprihvatljiva upravo zbog ponuđene cene. U postupku pregovaranja, ponuđač je cenu spustio, te je njihova konačna ponuda – koja je i prihvaćena – 118 mil EUR bez PDV-a, odnosno 141,6 mil EUR sa PDV-om.

Izvođači radova imaju rok od tri godine za završetak gradnje. Bruto površina objekta nove Univerzitetake dečje klinike je 61.923.98 m², a spratnost 3Po+2Su+P+5. Broj bolesničkih postelјa je 167-230 i 71 postelјa u okviru dnevne bolnice, a predviđeno je i 528 parking mesta.

Gradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju druge bolnice Tiršova 2.

Kada je na funkciju gradonačelnika Beograda došao direktor Tiršove, Zoran Radojičić, ova tema ponovo se aktuelizovala, pa je tako bivši gradonačelnik najavio i početak radova za proleće 2020. godine.

Na jesen 2021. godine počeli su i pripremni radovi, a konzorcijum sastavljen iz četiri firme Novkol, Sky Technologies, WD Concord West i Srbijaautoput dobio je posao na tenderu za izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta za izgradnju nove univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 u Beogradu. Vrednost posla bila je 6,23 mil EUR, bez PDV-a. Tada je Radojičić izjavio da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu.

Podsetimo, u martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2, za šta je namenjeno 35 mil EUR.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare