Cena peleta 330 evra, Srbijašume optužuju proizvođače, oni kažu – nismo krivi

Ekonomija 22. maj 202219:20 > 19:23 98 komentara

Letnje temperature su uveliko stigle a umesto toga gde i kako će se rashladiti, građane više brine da li će tokom zime biti grejanja. Pelet može biti strateški proizvod, smatraju proizvođači ovog energenta. Međutim i njegova cena raste. Prvi čovek Srbijašuma za to optužuje proizvođače i predlaže zamrzavanje cena. Proizvođači odgovaraju da im upravo ovo javno preduzeće nije dostavilo ugovorene količine drveta te da je to jedan od razloga za rast cena.

Proizvođači peleta veruju da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća. Kompanija Srbijašume je proglašena za energetsko preduzeće.

Sve samo zvuči kao uspešan početak prevazilaženja energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Stvarnost je ipak drugačija.

Povezane vesti

Cene peleta već sada rastu. Tako je u veleprodaji jedna tona oko 240 evra, dok cena koju građani plaćaju iznosi 330 evra, ali i preko toga – iako nas od grejne sezone dele gotovo dva godišnja doba.

„Što se tiče sirovine za jednu tonu peleta potrebno je nekih dva kubika. Maksimalno 8000 dinara je potrebno za proizvodnju jedne tone peleta. Količina koju mi usmerimo ka proizvođačima peleta je dovoljna da se snabdeju svi potrošači trenutno u Srbiji. Možda čak i da malo pretekne“, kazao je v.d. direktora Srbijašume Igor Braunović gostujući na TV Prva.

Optužbe v.d. direktora Srbijašuma da su proizvođači peleta neosnovano podigli cene su neutemljene i netačne, kažu iz Grupacije za obnovljive izvore energije pri Privrednoj komori Srbije.

Jedan od najvećih proizvođača peleta objašnjava da su od početka godine dobili svega 42 posto drveta od ugovorene količine, a da im Javno preduzeće Srbijašume duguje 40.000 kubika drveta, što je preko 20.000 tona peleta.

„Ovi privatnici koji imaju svoje šume digli su cene duplo u odnosu na koje mi imamo iz Srbijašuma i prinuđeni smo to da kupujemo da bismo održali kakvu takvu proizvodnju… I s druge strane, dobijamo faktički drvo od Srbijašuma preko nekih posrednika zaslužnih po cenama koje su iste takve, znači duple. Oni kupuju od Srbijašuma po zvaničnoj ceni a nama preprodaju po duploj ceni“, ističe vlasnik kompanije „Bio Energy Point“ Zoran Drakulić.

Direktora Srbijašuma viđaju uglavnom preko malih ekrana, jer kako kaže Drakulić, mesecima ne uspevaju da sa njim ostvare kontakt.

I jedni i drugi loptu prebacuju u dvorište Vlade Srbije, od koje očekuju da utvrdi istinu i nađe rešenje. Braunović predlaže da se hitno ograniči cena i izvoz peleta.

„Nećemo sigurno dozvoliti da se neko od državne šume i naše sirovine državne bogati i stiče enormne zarade i ekstra profit, jer to ne bi bilo u redu ni prema građanima Srbije, ni prema državi“, dodao je Braunović.

Osim već navedenih problema, Drakulić ističe da se proizvođači od početka godine suočavaju i sa poskupljenjem struje za preko 56 odsto.

„Naredna stvar je da su nam svi inputi otišli gore, od rezervnih delova do goriva, plastike, sve ono što nam utiče na proizvodnju“, kazao je Drakulić.

Na pelet se u Srbiji greje preko 100.000 domaćinstava a potrošnja je skoro 500.000 tona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare