Cena zejtina u prodavnicama dostigla 191,99 dinara za litar

Biznis 06. apr 202115:26 > 16:33 116 komentara
suncokretovo ulje
Shutterstock

Za godinu dana, prema zvanično dostupnim podacima, litar zejtina u prodavnicama u Srbiji poskupeo je skoro za četvrtinu - tačnije, za 24 odsto. Trenutno, cena litre suncokretovog ulja u prodavnicama kreće se od 142,99 dinara, pa do čak 191,99 dinara. Prema kretanjima na svetskim berzama, kako za portal N1 navodi Sunčica Savović, direktorka "Žita Srbije", do septembra ne bismo mogli da očekujemo da cene krenu - naniže.

Koji zejtin je najskuplji – nema pravila.

Ono što je u rafovima jednog trgovinskog lanca među najjeftinijim, sa cenom oko 160 dinara, u drugoj je najskuplje, pa litar košta i do 191,99 dinara.

U većim trgovinskim lancima trenutno je najisplativije kupovati suncokretova ulja pod oznakom robnih marki. Njihova cena se kreće uglavnom između 142 i 150 dinara.

Cene „Vital“ ulja na rafovima velikih trgovaca trenutno se kreću od 160,99 do 179,9 dinara, „Dijamanta“ od 149,99 do 177,9 dinara, dok „Iskon“ ide od 162,99 dinara do 191,99 dinara za litar, već u zavisnosti od prodavnice.

Šta kaže korpa?

Prema podacima Potrošačke korpe koju redovno „izračunava“  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prosečna cena zejtina u januaru 2021. (poslednji dostupan podatak) bila je 151,46 dinara za litar.

Godinu dana ranije, cena je bila oko 30 dinara niža – 121,81 dinar za litar.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

 

S obzirom da potrošačka korpa za februar i mart još nije objavljena, za očekivati je da će zvanična prosečna cena ulja biti viša, pošto su u martu i svetske berze beležile istorijski najviše cene upravo suncokretovog, ali i sojinog ulja.

Zašto je ulje poskupelo

Razlog za rast cene ulja na domaćem tržištu, pre svega, ne treba tražiti kod nas, zato što je suncokret berzanska roba, kao što su to i ostale žitarice i uljarice. Cena zavisi od kretanja cena na međunarodnim berzama. Prošle godine bio je slabiji rod suncokreta i u Ukrajini, i u Rusiji, Bugarskoj, i u Moldaviji. I bilo je neminovno da će cena same sirovine  ići gore, jer su dostupne količine za trgovinu bile manje“, objašnjava za portal N1 Sunčica Savović, direktorka „Žita Srbije“.

Ona navodi i uticaj pandemije kovida 19 na kretanje cena na poljoprivrednim berzama.

Zbog pandemije su finansijski fondovi svoju pažnju usmerili na berze poljoprivrednih roba, zato što je privreda u svim drugim granama prosto bila u stagnaciji, ili usporila. To je jedna opšta slika i odgovor zašto su cene uljarica, a samim tim i cene ulja, krenule naviše“, navodi Savović.

Kako ističe, pre oko dve nedelje, cene ulja su dostigle svoje istorijske rekorde.

Cene sojinog i suncokretovog ulja bile su, pre oko dve nedelje, najviše za poslednjih sedam do 13 godina, u zavisnosti od robe. U poslednje dve nedelje ove cene jesu u nekom blagom padu. Ali, ono što sa sigurnošću možemo da znamo je da naša cena  na domaćem tržištu prati kretanje cena na međunarodnom tržištu sa većim ili manjim zakašnjenjem i da mi do novog roda suncokreta ove godine – a to je u avgustu, sigurno nećemo imati jeftinije ulje“, ukazuje Sunčica Savović. 

To su, navodi, svetska kretanja i način kako funkcionišu stvari na svetskim berzama, „nešto što  apsolutno niko ne može da iskontroliše“. 

„Isto kao i što uljare apsolutno nisu zadužene za socijalnu politiku.  One posluju sa profitom onda kada im međunarodno tržište to dozvoli. Kada ne bi korigovale svoju cenu ulja na našem tržištu, ako bi ga prodavale jeftinije – opet bi ga neke naše druge kompanije, koje bi ulje uvezle iz Mađarske, Rumunije… prodavale po konkuretnijoj ceni“, objašnjava naša sagovornica. 

Naše tržište suncokreta, navodi, aktivno je nekih mesec, dva nakon same berbe, odnosno žetve u avgustu.

„Tada poljoprivredni proizvođači prodaju sve sirovine, tako da faktore za ovakav trend kretanja cena ulja na domaćem tržištu treba tražiti na svetskom tržištu. Što se, pak, svetskog tržišta tiče, ni tu opet do novog roda, u narednih četiri do pet meseci nema izgleda da može taj neki uzlazni trend kretanja cena da se promeni. Zbog pojedinih razloga on može na nedeljnom nivou da se neznatno menja na dole, ali generalno – ne. To, najranije, možemo da očekujemo u septembru, pošto je potrebno neko vreme da se proizvde ulje od novog roda suncokreta „, navela je Sunčica Savović.

Komentari (116)

Vidi sve komentare