Cene nekih proizvoda više i 50 odsto, za građane hrana i hemija najveći problem

Biznis 09. avg 202219:30 13 komentara

"Sava" od danas ima novu cenu. Višu za četiri i po dinara. Građani sa kojima je razgovarao N1 najviše se žale upravo na poskupljenja u pekarama. Međutim, i sve više cene hemijskih proizvoda, takođe ih brinu.

Poskupeo je i hleb – umesto 49 dinara sada će se hleb SAVA kupovati za 53,50 dinara. Međutim, i ova cena ograničena je uredbom za narednih mesec dana.

Povezane vesti

“Tako da se postavlja pitanje šta će se desiti sa cenom posle isteka tih 30 dana, odnosno osnovano se može očekivati da će tada doći do novog talasa poskupljenja kako hleba tako i ostalih životnih namirnica koje doduše poskupljuju na dnevnom nivou”, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača (13:22 – 13:39)

Minimalni iznos potrošačke korpe sada je uvećan za 600 dinara u odnosu na prošli mesec. Iz Republičke unije potrošača kažu da su cene porasle čak i do 50 odsto za pojedine proizvode.

“Svedoci smo da su poskupljenja često neopravdano visoka, dakle nema ekonomske računice jer je reč o robi koja je na zalihama na koje su već plaćene dažbine tako da dolazi i do nivelacija cena i za tu robu zbog čega je neophodno da se pojača tržišni nadzor u maloprodajnim objektima”, ističe Perinčić.

A dok ne dođe do pojačanja tržišnog nadzora, džep građana mora da trpi.

„Hleb je strašno skup“, kaže jedan od sagovornika u anketi N1, na šta sugrađanka dodaje da pecivo u pekarama menja cenu svakog jutra.

Na to se nadovezuje još jedna sagovornica koja navodi da je najveći problem sa plaćanjem hrane i kućne hemije, te da se građani dovijaju kako sa raspoloživim kućnim budžetom da namire sve potrebe.

„Poskupljenja na mene ne utiču – jer sve manje jedem“, još jedan je od odgovora koji smo čuli.