Cene rastu, korpe praznije: Udar na potrošačku korpu nije zaobišao ni Srbiju

Biznis 14. jul 202119:49 > 20:16 85 komentara

Život pokušava da se vrati u uobičajene tokove, mnogo brže nego što privreda može da isprati, pa ponuda ne stiže potražnju. Cene zato na globalnom nivou poslednjih meseci značajno rastu. Samo nafta je poskupela za 50 odsto. Trend poskupljenja nije izbegao ni Srbiju, pa je potrošačka korpa na udaru. Koliko će tako biti? Ekonomisti ne mogu da preciziraju, pa kažu - sve zavisi od toga šta nas čeka na jesen.

Kada iz novčanika danas izvadite „crvenu“ ili dve, da li su dovoljne kao ranije? Teško, junske cene su bile veće u proseku za 3,3 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

POVEZANE VESTI

Ulje je bilo skuplje nego pre godinu dana za 18, gorivo je otišlo na gore za nepunih 22, a transport za gotovo 15 odsto. I u odnosu na maj 2021. cene su skočile.

Prošlog meseca je za prevoz bilo potrebno da se izdvoji 0,7 odsto više novca nego mesec ranije, zdravstvo smo plaćali 0,3 odsto više, alkoholna pića, duvan, odeću i obuću za po 0,2 odsto, stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva 0,1 odsto skuplje.

A kako građani izlaze na kraj sa poskupljenima?

„Teško, teško…“.

„Eh, kako moram, gledam da prespojim i to je to“.

„Država, koliko može pomaže. Ne mogu da kažem da nije“.

„Porodica ne može da opstane, jednostavno, takva je situacija da sve poskupljuje svaki dan. Oni nam pričaju da živimo bolje, znamo dobro kako živimo. Nismo naivni. Ulje je bilo 100 dinara, sad je 170“.

Dovoljno je da se uđe u prodavnicu da bi se zaključilo da su cene „podivljale“, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Zato savetuje – ne treba ići u nabavku bez prethodnog planiranja.

„Sve govori u prilog da će ovo leto biti jako turbulentno, šta ćemo mi kao potrošači dočekati, to apsolutno niko ne može da prognozira. Bilo bi jako loše, da ne kažem pogubno, da se ovaj trend povećanja cena nastavi“, rekao je Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije zaštite potrošača.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija poručuju – poskupljenje je zabeleženo i na globalnom nivou.

„Cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu rastu, te se to reflektuje i na domaće tržište. Analizom cena može se reći da je cenovna stabilnost očuvana, kao i da je kurs relativno stabilan“, rečeno je iz Ministarstva.

I pored rasta cena inflacija je stabilna i u ciljanom okviru od tri odsto, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Sigurno je da nije stabilna kao pre pandemije, ni ovde, ni šire, ocenjuje novinarka Nove ekonomije Katarina Baletić.

„Ona jeste najveća u poslednjih desetak godina i to građani osete. Dakle, ukoliko je nešto bilo 100 dinara, a sada je 103, vama su, ako imate 15.000 platu, i ta tri dinara veliko povećanje“, kaže Baletić.

Nema razloga za zabrinutost, napominje Baletić, ukoliko to bude zaista kratkoročno kao što ekonomisiti najavljuju. Ali, s obzirom na pandemiju, to je teško prognozirati.