(INFOGRAFIKA) Cene u grčkim restoranima, kafićima i marketima: Šta je skuplje, a šta jeftinije nego u Srbiji

Ekonomija 18. jun 202408:04 62 komentara
grcka cene Grčka Cene Povrće Voće Namirnice
N1

Brojni turisti iz Srbije već uveliko uživaju na plažama širom Grčke, a oni koji letuju u popularnoj Olimpskoj regiji kažu za N1 da cene hrane i pića u marketima, restoranima i kafićima prate evropski trend rasta u Evropi, pa su ove sezone nešto iznad prošlogodišnjih.

Prema rečima čitalaca N1, cene voća i povrća na pijačnim tezgama u Leptokariji uglavnom su slične ili niže nego u Srbiji, pa se paradajz, krastavac i luk mogu naći već za evro po kilogramu, a krompir i tikvice za manje od jednog evra.

N1/Lazar Lazić

Lubenica se može kupiti po ceni od 0,6 evra po kilogramu, dinje za 1,50 evra, a trešnje za 1,90. Limun je dva evra, kajsije i jabuke od 1,50 evra pa naviše, dok su breskve između 2,50 i 2,75 evra.

Cena grčke kafe u većini kafića i restorana kreće se od 1,80 do 2,50 evra, espreso i kapućino su između dva i tri evra, a nes kafa je oko tri evra, koliko košta i najjeftiniji fredo. Najniža cena piva od pola litre je četiri evra, za toliko se može popiti i čaša vina, dok je za žestoka pića potrebno izdvojiti najmanje pet evra.

Ako naručite piće, ležaljka i suncobran mogu da budu i gratis

Ležaljke i suncobrani koji su u vlasništvu kafića besplatni su ako naručite piće, a u nekim od njih taj benefit možete koristiti i ceo dan.

Pojedini kafići imaju pravilo da ležaljku i suncobran ne plaćate ukoliko jedno piće naručite pre podne, a drugo posle podne.

U marketima je flaša vode od 1,5 litra između 0,3 i 0,5 evra, dok je pakovanje od šest takvih flaša 1,70 evra. Najjeftini hleb može se kupiti za 0,9 evra, litar mleka je od 1,8 do 3,5 evra, dok je cena jaja između 0,23 i 0,45 evra po komadu. Cena kačkavalja je od šest do 15 evra po kilogramu, masline su između 4,50 i sedam evra, a litar maslinovog ulja između 13 i 17 evra.

Prosečna cena porcije lignji u restoranima je oko deset evra, koliko koštaju i pileći i svinjski suvlaki, kao i svinjski odrezak i pileći file. Cena paste kreće se u rasponu od pet do deset evra, dok su pice od 4,5 do 11 evra.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Omiljena hrana srpskih turista koji letuju u Grčkoj je giros, a početkom ovog leta za giros pitu potrebno je izdvojiti između 3,80 i četiri evra, dok je cena restoranske porcije i do deset evra. Za one koji vole da pojedu nešto „s nogu“ tu je i hot dog, koji košta od 2,50 do 3,50 evra.

Kugla sladoleda, kako su nam preneli čitaoci koji su na letovanju u Leptokariji, košta dva evra, za dve kugle potrebno je platiti 3,50 evra, a za tri 4,50 evra.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare