Čežnja za morem: Grčka očekuje rekordnu sezonu

Biznis 25. apr 202210:08 > 10:118 komentara
Grčka, turizam, plaža, more
Izvor: Louisa GOULIAMAKI / AFP

Grčki hotelijeri i ugostitelji računaju da bi ova turistička sezona mogla da bude jača od do sada rekordne 2019. godine. Za leto su kapaciteti skoro rasprodati, a evropski prevoznici organizuju mnogo više letova, piše DW.

U oba hotela Grka Nikosa Bouhosa u Kalitei na Rodosu punom parom se vrše pripreme za sezonu. Čitavo ostrvo se doteruje, a u mnogim hotelima su radovi već pri kraju, piše DW.

Bouhos za nemački javni servis ARD kaže da već ima i previše rezervacija.

„Ljudi čeznu da odu na odmor nakon toliko dugo vremena. Izgleda kao da jedva čekaju da pobegnu!“, kaže.

Situacija nije takva samo u popularnim odmaralištima, nego – za razliku od prethodnih godina – buja i gradski turizam, a Atina već sad vrvi od turista.

„Sve je puno posetilaca, ne samo Grka nego i stranaca“, kaže Dženi, vlasnica kafića u atinskoj četvrti Paka.

Rat u Ukrajini se ovde čini veoma daleko, a ona ima utisak da joj posao bolje ide nego pre pandemije, kada je imala rekordni broj posetilaca.

I britansko-nemačka turistička agencija TUI računa da će u Grčku dovesti više turista nego 2019. godine. Slično misle i avioprevoznici, te je na primer Izidžet za turiste iz Velike Britanije uveo pola miliona avionskih mesta više nego u godini pre korone.

Svaki peti evro zaradi se turizmom


Predsednik udruženja grčkih ugostitelja Lisandro Cilidis potvrđuje da je velika navala.

„Trenutno zaista vlada velika spremnost turista da dođu u Grčku, definitivno je veća nego u lošoj prošloj i katastrofalnoj pretprošloj godini. Ne znam hoćemo li premašiti rekord koji smo postigli 2019. Za to su nam potrebni i veći hotelski kapaciteti da bi smestili više ljudi“, kaže.

Ali i broj noćenja kakav je bio 2019. bi bio veliki uspeh za grčko ugostiteljstvo. Jedva da neka druga država u Evropi toliko zavisi od turizma, što pokazuje i činjenica da se svaki peti evro tako zaradi, dok je svako peto radno mesto u turističkim uslugama.

Vlasnik hotela na Rodosu veruje da će makar imati isti uspeh kao pre korone.

„Nakon dve godine otvaramo kako smo i planirali, sredinom aprila, a za leto jedva da imamo još koji krevet slobodan – a potražnja i dalje traje“, kaže.

Grčka je i zvanično proglasila početak turističke sezone nešto ranije ove godine, krajem marta, inače bi to bilo tek na pravoslavni Uskrs. To znači da brodovi i trajekti češće prave ture, a promenjeno je i produženo radno vreme.

Hoteli cvetaju, taverne propale

Kako se bliži sezona, koja će po svemu sudeći biti rekordna, može se sa sigurnošću reći da se isplatila državna podrška turističkom sektoru za vreme korone. Zaposleni su poslati na skraćeno radno vreme, a hoteli i firme u ovoj industriji su dobili finansijsku podršku i poreske olakšice. Na taj način je i najveći deo hotelijera premostio prazan period sa malo turista i sad opet može da povrati stari sjaj.

To se, pak, ne može tako lako reći za gastronomiju. Iako ona ne živi samo od turista, grčki mediji prenose da su, statistički gledano, od pet ugostiteljskih objekata pandemiju preživela tri.

Uprkos tome, evropska podrška grčkom turizmu još uvek pristiže. Očekuje se dodatnih 320 miliona evra, između ostalog za obuku osoblja u turizmu, ulaganje u mere za zaštitu životne sredine, kao i za digitalizaciju.

Komentari

Vaš komentar